БулфотоПравителството подготвя повишаване от септември с до 30% на заплатите

...
БулфотоПравителството подготвя повишаване от септември с до 30% на заплатите
Коментари Харесай

Вдигат с 30 % заплатите на чиновниците в държавната администрация

Булфото

Правителството приготвя повишение от септември с до 30% на заплатите на незнаен брой чиновници в общо 28 министерства и държавни администрации. Проект на разпореждане е публикуван за публично разискване, което би трябвало да завърши идващия петък, а обяснението за какво за него са дадени единствено 14 календарни дни е, че " Съкратеният период е свързан от нуждата позитивните въздействия от нормативната интервенция да бъдат реализирани по най-бързия метод. ", съобщи " Дневник "

Но " позитивните въздействия " са единствено изказвания на Дирекция " Модернизация на администрацията " в Министерски съвет. Защото в един от съпровождащите документи, наименуван " Частична предварителна оценка на въздействието ", в графата " Посочете дали са осъществени следващи оценки на нормативния акт, или разбори за осъществяването на политиката и какви са резултатите от тях " е написано " Не са осъществявани такива ".

Никъде не са посочени параметри за това какъв съответен брой чиновници ще засегне, никакви съответни суми за бюджета, никакви разнообразни сюжети в границите на упоменатите " до 30% ". На 28 юли новият министър на опазването на здравето Костадин Ангелов уточни, че по тази мярка единствено за структурите от неговото ведомство са планувани над 12 млн. лева

Постановлението би трябвало да добави Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, тъй като има " липса на нормативна опция за установяване на по-висок размер на главните месечни заплати на чиновници в държавната администрация ".

Всичко произтича от Коалиционния съвет на 27 юли, което е посочено и в отчета към предлагането за разпореждане. Тогава министър председателят Бойко Борисов сложи акцента върху грижата за чиновниците, които са на първа линия, здравни, обществени служащи, Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи и други, изключително тези, които били на минимална работна заплата.

Сега в документите за постановлението написа, че това е " за личен състав на администрации, които са натоварени с действия по преодоляване на пандемията и следствията от Covid-19, в това число за чиновници на първа линия " и " администрации, в които главните заплати на чиновниците са по-ниски спрямо други институции, в дисонанс с размера на отговорностите им и директния риск за здравето ".

За някои ведомства са посочени съответни дирекции и звена, където има работа " на терен " и директен контакт с обслужвани жители и компании. Но в болшинството случаи написа просто чиновници на Изпълнителна организация по околна среда, Държавна комисия по стоковите тържища и борсите, Дирекция за народен строителен надзор, Български институт по метрология или Басейнови дирекции...

Официалното пояснение е, че по този начин ще се спре текучеството и " ще се разреши както да бъдат арестувани актуалните чиновници, по този начин и да бъдат привлечени нови фрагменти в сходство с нарасналите потребности, произлизащи от епидемиологичната конюнктура ".

" Ще бъде въведен еластичен механизъм, с който да бъде избран по по-справедлив метод размерът на заплатите на чиновниците в изброените администрации ", написа още в предлагането, само че какъв е този механизъм и кой е оценил, че той ще има тъкмо този резултат на никое място не е посочено.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР