БулфотоНовата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв.

...
БулфотоНовата формула ще доведе и до средно с 50-60 лв.
Коментари Харесай

Нова формула: 170 хиляди души с по-висока пенсия

Булфото

Новата формула ще докара и до приблизително с 50-60 лева по-висока държавна пенсия за дамите, които ще се отдръпват от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

От през днешния ден влиза в действие новият механизъм за понижение на самостоятелния коефициент при пенсиониране. Той ще засегне главно хората, които са се възползвали се от ранното пенсиониране, като военни и служители на реда, както и такива, които получават инвалидна пенсия. те могат да изискат преизчисление на пенсията, с цел да получат нарастване. Според новия механизъм редукцията на пенсията от Национален осигурителен институт към този момент ще е 9, а не досегашните 20 %.

Заради по-ранното си пенсиониране общо 172 226 души у нас с осигуровки в частните фондове към този момент получават пенсия от страната, само че понижена с 20%. Част от пенсиите на тези хора ще се вдигнат поради новото предписание. Втора пенсия обаче ще получат, откакто навършат естествената пенсионна възраст, пише .

Тези хора могат да подадат заявление с искане за преизчисляване на пенсията, в случай че това е по-благоприятно за тях. Заявлението се подава персонално или с нотариално заверено пълномощие в териториалното отделение на Национален осигурителен институт, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 година Когато човек получава пенсия, приравнена на минималната, само че действителният е размер е по-нисък от нея, преизчисляването може да няма упования резултат.

Когато преизчисленият размер остане още веднъж под минималната от 300 лв., той ще продължи да се изплаща без смяна, а в случай че надвиши с малко прага, нарастването ще е ниско, прецизират от Национален осигурителен институт. Тези случаи ще са повече при пенсиите за неработоспособност, защото 105 549 или съвсем 70% на 100 от изплащаните 151 246 пенсии с понижен коефициент, са в най-малък размер.

Не по този начин стоят нещата при пенсиите за стаж и възраст с понижен коефициент, които са 15 134. От тях минимална пенсия взимат едвам 1 503 пенсионери или малко под 10 на 100, заради което резултатът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем.

Все по-трудно се пенсионираме

Новата формула ще докара и до приблизително с 50-60 лева по-висока държавна пенсия за дамите, които ще се отдръпват от работа с пенсия от двата стълба след 1 септември.

Първите с право на втора пенсия ще бъдат към 17 хиляди дами, които ще навършат 61 година и 8 месеца. Новата формула визира общо към 2 314 200 души, родени след 31 декември 1959 година Около 168 хиляди от тях ще имат втора пенсия сред 2021 и 2024 година

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР