БулфотоНапрежение между Франция и САЩ.Франция обвини президента на САЩ Джо

...
БулфотоНапрежение между Франция и САЩ.Франция обвини президента на САЩ Джо
Коментари Харесай

Франция обвини Байдън, че постъпва като Тръмп и е забил нож в гърба

Булфото

Напрежение сред Франция и Съединени американски щати.

Франция упрекна президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че ѝ е забил нож в гърба и е работил като своя предходник Доналд Тръмп, откакто Париж беше отритнат от многомилиарден боен контракт, който беше подписал с Австралия за подводници, осведоми " Ройтерс ", цитира news.bg.

Съединени американски щати, Англия и Австралия оповестиха, че ще открият партньорство във връзка с сигурността на Индо-Тихоокеанския район, което ще помогне на Австралия да придобие американски нуклеарни подводници и да анулира съглашението за подводници с Франция на стойност 40 милиарда $. 

" Това брутално, едностранно и непредсказуемо решение доста ми припомня за това, което господин Тръмп правеше ", акцентира френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Franceinfo, като добави: " Ядосан съм и наскърбен. Това не се прави сред съдружници. "

През 2016 година Австралия избра френския корабостроител Naval Group за строителство на нов подводен флот на стойност 40 милиарда $, който да замени нейните подводници " Колинс ", които са на повече от две десетилетия.

Преди две седмици австралийските министри на защитата и външните работи препотвърдиха договорката с Франция, а френският президент Еманюел Макрон похвали десетилетия на бъдещо съдействие, когато беше хазаин на австралийския министър председател Скот Морисън през юни.

" Това е забиване на нож в гърба. Създадохме връзки на доверие с Австралия и това доверие беше разрушено ", настоя френският първи посланик.

Отношенията сред Тръмп и Макрон се утежниха по време на президентството на Тръмп, а дипломати споделят, че през последните месеци е имало опасения, че Байдън не е прям с европейските си съдружници.

Действията на Вашингтон във връзка с Австралия вероятно ще изопнат още повече трансатлантическите връзки. Европейският съюз би трябвало да показа своята тактика за Индо-Тихоокеанския район по-късно през днешния ден, а Париж се готви да поеме председателството на Европейски Съюз.

" Това е мълния и за мнозина в Париж e миг " Трафалгар ", разяснява в " Туитър " Бруно Тертре, заместник-директор на основания в Париж мозъчен концерн Фондация за стратегически проучвания, визирайки френско военноморско проваляне през 1805 година, последвано от английското военноморско превъзходство.

Той посочи, че това ще " усложни трансатлантическото съдействие в и към района. Пекин ще има изгода ".

Байдън увери през вчерашния ден, че Франция оставала " основен сътрудник в Индо-Тихоокеанската зона ".

Морисън увери в изказване, че Австралия чака с неспокойствие да продължи да работи " тясно и положително " с Франция, добавяйки: " Франция е основен другар и сътрудник на Австралия и Индо-Тихоокеанския район ".

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР