БулфотоМаймунската радост, че договорът за отдаването на летище София на

...
БулфотоМаймунската радост, че договорът за отдаването на летище София на
Коментари Харесай

Банкеръ: Ограбват 2 млрд. лв. от Сребърния фонд за пенсии

Булфото

Маймунската наслада, че договорът за отдаването на летище София на концесия беше публично подписан от министъра на превоза Росен Желязков и сътрудниците от обединяването " Соф Кънект ", остави в ъгъла следващото неуважение на законите в страната. И този път по инструкции на един човек – „ стабилнократът ”, както го назовават на Запад - Бойко Борисов. Концесията е за период от 35 години, в които се чакат вложения за 608 млн. евро и 24.5 млн. евро годишна концесионна такса. Тези пари - по повеля на премиера и прокарани през Закона за държавния бюджет, ще отидат за покриването на част от големите задължения на Български държавни железници.

Това е неповторима обстановка, тъй като по принцип парите от концесиите през тези години - 875.5 млн. евро (или съвсем 2 милиарда лева.) би трябвало да отидат в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система - така наречен Сребърен фонд. А това би нараснало внезапно набраните в него средства, макар че

властта обичайно заобикаля този собствен ангажимент.

„ Законът за бюджета е по-силен от специфичния закон за фонда ”, обясниха топ адвокати. Така че чисто юридически проблем няма.

„ Проблемът е в това, че се ощетяват бъдещите пенсионери за сметка на вложение в един нереформиран бранш ”, разяснява Лидия Шулева, приета за един от основателите на Сребърния фонд.

„ Но има и втори, даже по-сериозен проблем – подчертава Шулева - харченето на държавните пари ”. Става дума за чиста проба държавна помощ за БДЖ, която по принцип е неразрешена в Европейски Съюз. Дали тази интервенция е нотифицирана в Брюксел и има ли позволение за нея надали ще научим от това държавно управление, изясни тя.

„ Цялата работа е в това, че

в случай че парите се превеждат в Сребърния фонд, властта не може да ги пипа

поради законова възбрана, а ориентирани към БДЖ те могат да бъдат харчени случайно, а евентуално част от тях и окрадени. Вместо БДЖ от дълго време да е приватизирана (или най-малко част от нея), да не приказваме, че трябваше да се пуснат и частни железници, които да слагат БДЖ в конкурентна среда ”, сподели още Шулева.

Продължение в https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/ograbvat-blizo-2-mlrd-lv-ot-sreburniia-fond

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР