БулфотоГЕРБ и коалиционните им партньори приеха изключително спорен закон, който

...
БулфотоГЕРБ и коалиционните им партньори приеха изключително спорен закон, който
Коментари Харесай

Свободна Европа: Престъпление ли е вече споделеното пътуване?

Булфото

ГЕРБ и съдружните им сътрудници одобриха извънредно противоречив закон, който напрактика може да трансформира всеки в нарушител, стига страната да го пожелае. 

Коментар по тематиката прави и " Свободна Европа "

" Всеки, който прави публичен транспорт на пасажери, без да разполага с регистрация или лиценз, може да получи от 2 до 5 години затвор, а транспортното средство, употребявано за задачата, се конфискува. Ако двама души или повече авансово са се разбрали да вземат участие в такава активност или са употребявали подправени документи, наказването става от 5 до 10 години зад решетките, от 5 до 15 000 лева санкция и допустима конфискация на половината имущество на наказания.

Такава смяна в Наказателния кодекс (НК) одобри дефинитивно ръководещото болшинство в Народното събрание сряда по предложение на Иглика Иванова-Събева от ГЕРБ и няколко нейни сътрудници. От Българска социалистическа партия остро подлагаха на критика поправката, като показаха, че с нея се криминализира даже споделеното пътешестване, за което има доста групи в обществените мрежи, в които инцидентни хора се схващат между тях да пътуват с един автомобил, когато са в една посока. Колегите им от ГЕРБ обаче настояват, че по този метод ще се преследват единствено противозаконни превозвачи.

Новият текст не беше подложен на авансово обшествено разискване, защото мина сред първо и второ четене през преходните и заключителни разпореждания на плана за промени в Кодекса за комерсиалното мореплаване . По този метод изменението на Наказателния кодекс даже не беше разисквано в парламентарната правна комисия, каквато е практиката с при смяна на сходни закони, а беше прегледано единствено от сътрудниците им в транспортната комисия.

„ Кoлкo пъти, включитeлнo в прoгpaмaтa зa сeдмицaтa, имaтe прoмянa нa НK? Taм нe мoжaxтe дa нaмeритe мяcтo и cегa мeждy пъpвo и втoрo чeтeнe в зaкoн, кoйтo сe глeдa caмo в тpaнcпopтнa кoмиcия, виe вкaрвaтe прoмeни в зaкoн, в НK и вкaрвaтe промeни, кoитo ca зa oт 5 дo 10 гoдини зaтвop. 5 дo 10 гoдини зaтвop – мoжe би зa yбийcтвo нямa тaкoвa нaкaзaниe “, възмути се Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Отрицателно мнение във връзка поправката са изразили и Върховният касационен съд, прокуратурата и Висшият адвокатски съвет, представени в стимулирано мнение на правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя декларира, че е допустимо новият текст да докара до несъгласия сред Наказателен кодекс и Закона за автомобилните транспорти, защото прeвoзът нa пасажери и тoвaри бeз paзрeшeниe до момента беше административно нарушаване. "

Още в 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР