БулфотоЕдно от знаковите убийства на прехода все още тъне в

...
БулфотоЕдно от знаковите убийства на прехода все още тъне в
Коментари Харесай

Разстреляха митничарката на ВИС и шофьора на улица Деян Белишки в София преди 16 години

Булфото

Едно от знаковите убийства на прехода към момента тъне в тайнственост. 

Една от версиите за убийството са изчезнали медикаменти за милиони от складовете на митническия надзор и незаконното внасяне на 15 тона алкохол през митница Бургас, напомня Труд.

Малко преди 9.00 ч. на 10 октомври 2005 година висша митничарка излиза от вкъщи си за финален път. Шефката на отдел „ Последващ надзор “ в организацията Шинка Манова не се тревожи от есенния мраз. Тя си има безценен автомобил и персонален водач, на който заплаща сама, тъй като няма право на длъжностен. Йордан Геровски отваря дясната врата на „ Тойота Лендкрузър “-а, с цел да се качи началничката му, по-късно сяда зад кормилото и потегля, напомня вестник " Труд ".

Столичната улица „ Деян Белишки “ е осеяна с „ легнали служители на реда “ и той понижава. Точно там дебне убиецът, който стремително открива огън по автомобила. Манова е разстреляна на място с един патрон в главата, два уцелват водача, който по-късно умира в болница. Версиите са доста, нито една не се удостоверява с доказателства.

Шинка стартира работа като редова митничарка на Аерогара София малко след 10 ноември – през 1990 година Завършилата „ Международни връзки “ жена доста бързо се ориентира в ситуацията – година след измененията в България контрабандата се вихри с цялостна мощ, съществени играчи в нея са освен мутрите, само че и охраняващите границата. Летището обаче не е най-подходящото място за едра контрабанда и две години по-късно Манова се мести в митническото бюро в Горубляне. Оттам минават ТИР-ове с тонове цигари, горива, алкохол, следени от ВИС първата формация, пръкнала се след 10 ноември 1989 година И оправната митничарка основава първия си контакт с „ борчетата “ посредством дясната ръка на Васил Илиев – Димитър Димитров - Митко Маймуняка. Тя участва в управата на футболен клуб „ Искър “, чийто президент е той. През 2002 година Маймуняка бе погубен от бомба във входа на блока, където живее приятелката му.

Според няколко източника Шинка Манова и Димитър Димитров са били доста близки и най-малко две години са летували дружно. По това време ВИС пуска пипала в държавните структури и хората й са издигане на всички места – от полицията, до Народното събрание. Не прави изключение и Манова – тя става началник на бюрото в Горубляне, където се и ражда различен огромен състезател на ВИС – Косьо Самоковеца. През 2003 година той е убит в Амстердам, а по-късно служители на реда ще открият, че в телефона му са записани номерата на антимафиоти, барети и митничари, измежду които и този на Шинка.

След убийството на видната митничарка пък ще се окаже, че за няколко години тя също е основала десетки контакти с политици, министри, висши служители на реда и прокурори. Това изяснява за какво бюрото в Горубляне не е било разследвано, макар че неговата шефка живее нашироко и харчи хиляди, до момента в който получава заплата от 700 лева Полицаи засичат нейни контакти с хора, наследници на Самоковеца, в това число и брачната половинка му Ангелинка, към вноса на турски и китайски артикули.

Въпреки другите неофициални връзки с главните контрабандисти до гибелта си Шинка не е уволнявана от митниците, а в противен случай - пораства в кариерата. Дори след гибелта на Самоковеца, анализатори считат, че запазването на позициите на някогашната ВИС в контрабандните канали се дължи точно на Манова.

Митническата шефка е покровителствана персонално от боса на ВИС Георги Илиев. На 25 август 2005 година обаче снайперист го разстрелва в Слънчев бряг. Оттук нататък ориста на Манова е решена. Конкурентите в контрабандния бизнес твърдо са решили да изместят групировката, която печели стотици милиони и би трябвало да отстранен всяка спънка. Една от главните е точно Шинка. Според криминалисти ориста на висшата митничарка е решена не повече от месец след убийството на Георги Илиев.

За причинител е бил нает експерт, който е следил жертвата. Малко преди разстрела Манова е била при щерка си в Германия. Отпускът й приключил, и тя ес върнала на работа. В октомврийската заран двама очевидци са видели стрелеца, полицията прави и фоторобот, само че всичко е на вятъра. Неизвестният убиец се е подготвил – той е бил с черна перука, облечен в няколко ката облекла. Разследващи допускат, че килърът е бил чужденец, както нормално се прави, когато е „ поръчан “ значим човек и не би трябвало да се рискува. Полицията стартира да работи по няколко версии, като главната е работата на жертвата – на ярко и мрачно.

Като началник на „ Последващ надзор “ в митниците за последно Шинка е правила проверки за хванатото контрабандно месо през митница Варна, изчезнали медикаменти за милиони от складовете на митническия надзор и незаконното внасяне на 15 тона алкохол през митница Бургас. От нито една от тези инспекции обаче не изскача диря или факт, който да води към показната екзекуция. Не са открити и огромни суми пари в сметките на митничарката у нас или в Германия, само че криминалисти не изключват опцията сумите да са били превеждани на непознато име.

Основната версия остава битката за преразпределение на контрабандните канали. Тя с е удостоверява и пет месеца по-късно, когато е убит един от най-големите контрабандисти – Иван Тодоров – Доктора . Делото за убийството на Манова е спряно през 2007 година, доказателства кой би могъл да я поръча и да извърши разстрела по този начин и не са открити. Два пъти то е възобновявано – последният път през 2013 година, само че несполучливо. И до момента разстрелът на висшата митничарка остава мистерия.

След 10 ноември 1989 г. 

Нелегалният трафик храни групировки и служители

С началото на демокрацията в България някогашната „ Държавна сигурност “ си „ назначава “ хора, които да дават отговор за контрабандните канали. Не е загадка, че и преди 10 ноември 1989 година това е било държавна политика, само че след измененията незаконният трафик на артикули добива невъобразим подем. Още при започване на югоембаргото през 1992 година силовите групировки, които към този момент набират мощност, стават дейни участници в износа на петролни артикули за някогашна Югославия в нарушаване на наложените интернационалните наказания. Над тях е обтегнат чадър от всички звена на правоохранителната система в България – от полицията, до прокуратурата.

Това генерира и голяма корупция по веригата на държавните чиновници. Милиони се печелят от контрабанда на цигари, крадени коли, оръжие. Именно тогава се реорганизира и трафикът на опиати, като България става основно място по пътя им към Европа. Митничарите са едно от доста значимите звена при контрабандните канали, десетки служители са забъркани в трафика. Шинка Минова попада в нужното време на нужното място и точно това ѝ коства живота.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР