БулфотоБетина Жотева беше избрана за нов председател на Съвета за

БулфотоБетина Жотева беше избрана за нов председател на Съвета за ...

Новата шефка на СЕМ Бетина Жотева: Нямаме никакви пари. Бюджетът е 1,7 милиона лева. Догодина почваме онлайн регулация на медиите.Булфото

Бетина Жотева беше избрана за нов председател на Съвета за електронни медии. Тя ще встъпи в длъжност от 9 май. Пред регулатора обаче стоят едновременно и огромни очаквания от страна на гражданите и обществото, и сериозни предизвикателства. 

Тя даде първо интервю специално за агенция "Пик"

- Г-жо Жотева, първо да ви честитим избора на този отговорен пост.

- Благодаря ви, много мило!

- Какви са предизвикателствата пред вас или още е рано да се говори за предизвикателства?

- Времето е много тежко. Първо, основен проблем си остава комуникацията заради кризата с коронавируса.

Второ, догодина, има много тежки избори. Тежки, в смисъл, че са отговорни.

Трето, нашата система за наблюдение е на 148 години. Това още повече ще утежни работата. Освен това ще има и промени в Закона за медиите заради новата директива, което ще промени значително правомощията на СЕМ. В същото време СЕМ продължава да няма никакви пари.

- С какъв бюджет разполагате?

- С 1,700 млн. лв.

- А колко души работят в СЕМ? 

- В СЕМ работят 52-ма души. Бюджетът на СЕМ за всичко - издръжка, поддръжка, заплати, каквото и да е, е 1,700 млн. лв. Средната заплата на администрацията е 800 лв., а това са хора, всички висшисти и специалсти.

Всичко това е в момента СЕМ, а догодина трябва да правим избори, нов закон и да се опитваме да убедим хората, че като дойдат да работят в СЕМ за евентуално онлайн регулация, тук първо ще е много интересно и второ - ще е добре платено.

- Какво ще правите с БНР? Докъде се стигна с делото, което бившият директор на БНР Светослав Костов заведе и какво ще стане, ако съдът постанови, че Андон Балтаков е избран от СЕМ незаконно? 

- Първото дело на Светослав Костов трябваше да бъде през януари, но след това го отложиха за март. Сега, доколкото разбирам, ще е след месец. 

 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Примери за фалшиви новини за коронавируса: 

Източник: petel.bg