БулфотоВластта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това,

БулфотоВластта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това, ...

Архимандрит Дионисий: Властта държи църквата в портфейла си. Църквата е в ролята на пазител на мракобесието. Това е предателство към народа.Булфото

"Властта държи църквата в портфейла си. Но вярата в това, че нашият народ прогледна, ме кара всяка вечер да съм на улицата." Това заяви в предаванетоархимандрит Дионисий, който от ден първи на протестите подкрепя гражданските искания на площада.

По думите на арх. Дионисий властта у нас разклаща устоите на целия демократичен процес, което означава, че и задкулисието трябва да се обезпокои.

Отец Дионисий обърна внимание на променените роли в публичното пространство: "Става по-лошо, когато Църквата влезе в ролята на пазител на мракобесието. Това е едно предателство към народа и към обществото. Мястото на един духовник е там, където той вижда истината според вярата, която има", убеден е арх. Дионисий.

"Стига духовниците да не са в хватката на властта, те могат да бъдат сред хората. По причина, че от 9 септември 1944 г. има един режим, който е много категоричен спрямо Църквата, до 1989 г., не можем да очакваме това да се промени.Впоследствие, за съжаление, Църквата стана един придадък на тогавашната номенклатура. Това стана по причина, че тя не се противопостави на този процес", допълни той.

Според отец Дионисий хората, които стават духовници, влизат в един свят от възможности, в който изкушението е голямо. Той е убеден, че смирението не бива да се бърка с овчедушието, което може да бъде наблюдавано у всички, които се намират в подчинена позиция.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в -  .

Прочети тук -

Източник: petel.bg