БулфотоОбединени патриоти предлагат нов законопроект срещу неправителствените организации , с

...
БулфотоОбединени патриоти предлагат нов законопроект срещу неправителствените организации , с
Коментари Харесай

Демократична България сезира ЕС за нов опит на Патриотите и ГЕРБ да убият гражданското общество в България

Булфото

„ Обединени патриоти ” оферират нов законопроект против неправителствените организации, с които на процедура ще бъде убито дейното гражданско общество у нас. НПО-та и другите цивилен организации са основата на модерната народна власт. Те раждат разнообразни отзиви и са гласът на жителите.

Никъде в демократична Европа неправителствените организации не са подложени на подобен напън.

Изключение вършат Русия и Унгария. А предлагането на „ Обединени патриоти ” идва единствено няколко дни, откакто Съдът на Европейски Съюз в Люксембург осъди Унгария за рестриктивния закон за прозрачността, който постанова регистрация на неправителствени организации, получаващи финансиране от донори в чужбина.

Подобен на оферти от „ патриотите ” законопроект има и в Русия. Очевидно дребният съдружен сътрудник у нас се пробва да вкара България в коловоза на недемократичните общества и сходни законодателни начинания няма по какъв начин да не са съгласувани с по-големия сътрудник в обединението – ГЕРБ. Интересно е дали България ще се подреди зад Путин и Орбан, или ще остане измежду модерните европейски демокрации. „ Демократична България “ ще сезира Европейски Съюз „ Демократична България ” ще сезира европейските институции, в случай че бъдат признати препоръчаните от „ Обединени патриоти ” промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

В новия законопроект се предлага да бъдат лимитирани пълномощията на новосъздадения Съвет за развиване на гражданското общество, в който членуват 14 дейни организации, определени в транспарантна и спортна процедура

. Това са:

Българският център за нестопанско право Българският дарителски конгрес „ Работилница за цивилен начинания “ „ Светът на Мария “ „ Български фонд за дамите “ Сдружение „ Асоциация на европейските публицисти – България “ Фондация „ Заедно в час “ Сдружение „ Български червен кръст “ Българският Хелзинкски комитет „ За нашите деца “ „ Асоциация на парковете в България “ „ Българска асоциация за различен туризъм “ Асоциация „ Родители “ „ Карин дом “.

С предложенията на „ патриотите ” се цели да бъде лимитирана функционалността на Съвета по образуване на политики и ограничения за гражданския бранш, отстранява се водещата роля на органа при изработването на Стратегията за развиване на гражданското общество, както и плануваното администриране на обществено финансиране за гражданските организации, се споделя в декларацията. Директна офанзива против самостоятелния цивилен бранш „ Демократична България ” реагира против оферти законопроект. Според тях това е следващата директна офанзива против самостоятелния цивилен бранш в България и по особено против организациите, работещи в социална изгода. В декларацията на „ Демократична България ” написа, че създателите на плана са заложили и де факто ограничение на финансирането на неправителствени организации от задгранични донори. Това би се случило, в случай че Законът бъде признат, защото в него попада ново обвързване за организациите, получаващи такова финансиране, да се регистрират пред Министерството на финансите за всяко подаяние над 1000 лв..

Предвижда се също основаването на специфичен указател за финансирането на неправителствени организации от задгранични донори, като се дават пълномощия на министъра на финансите за назначение на финансови инспекции, които да се правят от Агенцията за държавна финансова ревизия. В декларацията на „ Демократична България ” написа: Конституционното гарантиране на свободата на събранията, свободата на сдружаването и плурализма на гражданското общество е базисно изискване за съществуването на демократичната правова страна.

Последните няколко години обаче тези съществени свободи целеустремено се лимитират за избрани цивилен организации, които без значение и обективно се пробват да отразяват протичащото се в страната – проблемите на политическата корупция, която не се проверява дейно, ерозията на върховенството на правото и непрекъснатите офанзиви против самостоятелните съдилища и съдии, заличаването на природата и погазването на европейски регламенти, нарушаването на човешки и цивилен права, неналичието на бистрота, отчетност и отговорност в дейностите на ръководещите.  Нещо повече, тези самостоятелни организации редовно са атакувани и заклеймявани като „ соросоиди “, „ анархо-либерали “, „ задгранични сътрудници “ и наричани с всевъзможни манипулативни прилагателни. Неколкократно бяха правени и опити за законодателно ограничение на разнообразни аспекти от активността на гражданските организации – до този миг несполучливо.  Поредният опит е от 1 юли 2020 година, когато 16 депутати от ръководещото болшинство (т. нар. „ Обединени патриоти “ – ВМРО) предложиха ремонти в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Става дума за ремонти, които са рестриктивни и рискови за свободата на сдружаване и активността на гражданските организации. С новия законопроект се предлага да бъдат лимитирани пълномощията на новосъздадения Съвет за развиване на гражданското общество, в който членуват 14 дейни организации, определени в една несъмнено транспарантна и спортна процедура.

В законопроекта се предлага да бъде лимитирана функционалността на Съвета по образуване на политики и ограничения за гражданския бранш, отстранява се водещата роля на органа при изработването на Стратегията за развиване на гражданското общество, както и плануваното администриране на обществено финансиране за гражданските организации. В законопроекта е заложено и де факто ограничение на финансирането на неправителствени организации от задгранични донори. Въвежда се обвързване за организациите, получаващи такова финансиране, да се регистрират пред Министерството на финансите за всяко подаяние над 1000 лв.. Предвижда се също основаването на специфичен указател за финансирането на неправителствени организации от задгранични донори, като се дават пълномощия на министъра на финансите за назначение на финансови инспекции, които да се правят от Агенцията за държавна финансова ревизия. 

По този метод най-активните български цивилен организации ще бъдат брандирани като „ задгранични сътрудници “. Създава се опция за налагане на съществени имуществени наказания по отношение на организациите, които не заявяват полученото финансиране от задгранични донори. Въвеждането на новия режим ще работи ограничаващо върху свободата на сдружаване и ще трансформира избрани организации в непрекъсната цел на разнообразни манипулативни офанзиви. В същото време, с изменение в антикорупционния закон (ЗПКОНПИ), се планува ръководителите и членовете на управителните органи на организациите да подават специфични заявления за имуществени ползи, аналогични на декларациите на лицата, заемащи обществени длъжности. Трябва да се подчертае, че препоръчаните ограничавания са ориентирани извънредно към организациите, осъществяващи активност в социална изгода и не обгръщат тези в частна изгода. И то в случай, че самият ЗЮЛНЦ и сега изисква по-строги стандарти за бистрота и отчетност за организациите в социална изгода.  

Демократична България вижда в това следващата директна офанзива против самостоятелния цивилен бранш в България и по особено против организациите, работещи в социална изгода.

Вместо действителна поддръжка от институциите  за разнообразни цивилен начинания, получаваме нови ограничавания за свободата на сдружаване и манипулативни внушения за взаимозависимост от непознати ползи.

Това е следващият опит за покоряване на самостоятелното гражданско общество, който е заимстван от законодателството на Русия и Унгария. Настояваме да бъде блокирана тази законодателна самодейност. В противоположен случай ще сигнализираме институциите на Европейски Съюз и Съвета на Европа за нарушение на съществени демократични полезности и свободи.   
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР