Булдозерите и правителствените служители пристигнаха малко преди разсъмване и разрушиха

...
Булдозерите и правителствените служители пристигнаха малко преди разсъмване и разрушиха
Коментари Харесай

Индия, гласът на бедните, разчиства бедняшките квартали в навечерието на Г-20

Булдозерите и държавните чиновници дойдоха малко преди разсъмване и унищожиха редицата от колиби, до момента в който смаяните им поданици гледаха безутешно наоколо.

" Бяхме толкоз уплашени ", споделя 56-годишната Джаянти Деви, до момента в който се пробва да избави това, което е останало от движимостите ѝ в сърцето на Ню Делхи. " Те унищожиха всичко. Нищо не ни остана. "

През последните 30 години домът ѝ се е намирал на разнебитена тротоарна настилка, до отворена канализация, против обширния комплекс Прагати Майдан - прочут конгресен център в индийската столица, който тази седмица ще одобри водачите на страните от Групата на 20-те (Г-20).

Но жилището не е това, което ще видят президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, френският министър-председател Еманюел Макрон или английският министър-председател Риши Сунак, когато дойдат за основната среща на върха.

Деви е измежду десетките хиляди най-маргинализирани поданици на Ню Делхи, които бяха изселени от домовете си в навечерието на срещата на Г-20, защото управляващите започнаха всеобщо срутване на здания в кварталите на града.

Правителството оправдава събарянето с това, че постройките са " противозаконни ", и декларира, че има намерение да засели още веднъж някои от засегнатите общности.

Активисти обаче слагат под въпрос времето, като настояват, че разрушаването е част от план за " благоустройство " - акция за унищожаване на просяците и бедняците в града - за да се впечатлят задгранични високопоставени лица.

Образът на Индия, който министър-председателят Нарендра Моди желае да сътвори на срещата на Г-20, е на съвременна суперсила, водач на световния Юг и глас на обеднелите народи. Но държавното управление е упреквано, че прикрива един от най-задълбочените и трайни проблеми на самата страна.

" Това, което ме поразява най-вече, е, че Индия, индийската страна, се срами от привидната беднотия ", споделя Харш Мандер, обществен деятел, който работи с бездомни фамилии и деца на улицата. " Тя не желае бедността да бъде забележима за хората, които идват тук. "

В писмен отговор, показан в Народното събрание през юли, индийското държавно управление отхвърля всякаква връзка сред разрушаването на домове и срещата на върха на Г-20.

Си Ен Ен се обърна към Ню Делхи и федералното държавно управление, само че към момента не е получила отговор.

Защо в този момент?

Делхи от дълго време е град с крещящи разлики.

Това е град, в който милионери живеят в лъскави имения, а бездомни фамилии се разхождат по пешеходните пътеки наоколо и където деца продават играчки на пасажерите в колите, до момента в който стопират на светофарите. Това е град, който притегля голям бизнес, само че търсенето на работни места става все по-остро.

Според последното държавно броене от 2011 година в столицата живеят към 16 млн. души, само че единствено 23,7 % от тях живеят в " планувани " или " утвърдени " квартали, съгласно отчет на основания в Ню Делхи мозъчен концерн Centre for Policy Research.

Останалите живеят в избрани сиромашки квартали, села и неодобрени квартали.

През април Савита и четирите ѝ дъщери следят с обезсърчение по какъв начин държавните органи навлизат в тяхното населено място - забранен квартал - до форта Туглакабад от XIV в., емблематичен монумент на Делхи, унищожават дребния им дом и трансформират седемгодишните им мемоари в руини.

" Не мога да обясня какъв брой смутени бяха всички, до момента в който разрушаваха къщите ", споделя Савита. " Хората крещяха, плачеха, молеха ги да спрат. "

Археологическата работа на Индия (ASI), която прави разрушаването, твърди, че Савита и съседите ѝ са навлезли в земята и са построили нелегално домовете си, съгласно правосъдни документи, видени от CNN. В уведомление до жителите през януари ASI подрежда на всички " извършители " да отстранен " противозаконните постройки за своя сметка в период от 15 дни ", демонстрират правосъдните документи.

ASI не е дала отговор на настояванията за коментар.

Савита споделя, че е знаела, че фамилията ѝ купува земя в неразрешена колония, когато са построили дома си през 2016 година

" Знаехме какъв риск поемаме. Но ние сме небогати и това е всичко, което можехме да си позволим ", сподели тя. " Хората живеят тук от над 40 години. Защо управляващите не събориха тези домове по-рано. Защо в този момент? "

Бездомни и гладни

Повече от 100 000 поданици на региона Туглакабад са изгубили домовете си през април, съгласно петиция до Върховния съд, подадена от юрист, който оказва помощ на жителите.

Без да имат къде да отидат и без пари за наемане на апартамент, мнозина, в това число фамилията на Савита, нямаха различен избор, с изключение на да живеят под брезентови чаршафи на пресечена околност, даже когато проливните дъждове и наводненията връхлитаха града.

През деня те молеха служителите на реда наоколо за малко самун, който да споделят сред шестимата. Веднъж през нощта, споделя тя, мъже се пробвали да отвлекат дъщерята на съседката ѝ, като завлекли крещящата тийнейджърка в тъмната гора.

" Изтърпяхме това тестване в продължение на шест седмици ", споделя Савита през сълзи. Принудени да учат до купчини отпадъци, до момента в който бездомни кучета и крави претърсват разлагащата се храна, дъщерите ѝ се затрудняват с образователните си задания, изпадат в меланхолия и се затварят в себе си.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР