Булброкърс на Иво Прокопиев е действало като посредник и на

...
Булброкърс на Иво Прокопиев е действало като посредник и на
Коментари Харесай

Бивш председател на КФН твърди, че Прокопиев е играл двойна игра при продажбата на ЕВН

" Булброкърс " на Иво Прокопиев е работило като медиатор и на страната, и на ЕВН (EVN) при аукциона за продажбата на миноритарния дял от 33% по времето на първото държавно управление на Бойко Борисов, т.е. представлявало е ползите и на продавача, и на купувача по договорката и поради този спор на ползи страната е ощетена с десетки милиони. Това заяви в Специализирания углавен съд тогавашният ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, който беше разпитан като очевидец и посочи, че единствено от занижената цена на акциите на ЕВН в държавния бюджет влезнали с най-малко 87 млн. лв. по-малко. Толкова ЕВН са си икономисали при покупката на миноритарния дял, съгласно изчисленията на КФН. За двойната игра КФН научили след договорката при осъществяване на рутинни инспекции, изясни пред Мавродиев и изрече съмнение, че и в Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК), както и в Българска фондова борса също не са знаели.
По думите му, казусът е " типичен образец за брутална пазарна операция, довела до съществено нарушение на ползите на българската страна в загуби за десетки милиони левове, което сигурно е нанесло от една страна вреди на интереса на българския бюджет и данъкоплатците и е попречило опцията тези средства да отидат за потребни действия като обществени действия и заплати на учители, лекари и други “.
Ето по какъв начин Мавродиев изясни същността на, по неговите думи, операцията: " За малко време към 15 минути се подават голям брой поръчки за покупка на избрани размери акции през към минута като цената се усилва с към под 1% на всяка последваща поръчка, тъй че в последна сметка тези покупко-продажби поединично и в цялост като брой покупко-продажби и проценти на увеличение на цената на акциите и общ размер на акциите на практика блокират опцията на останалите евентуални кандидат-купувачи да си купят акции на този аукцион ". Това, продължи Мародиев – " довежда до две вероятни хипотези – или ЕВН купува всичко посредством тази манипулативна процедура, или блокира останалите предложения, тъй че никой различен да не може да си купи нищо и проваля аукциона " и заключи, че явно се е осъществила хипотезата при първия вид.
Пред съда той посочи още, че като способ за продажба бил определен закрит аукцион през остаряла съветска непрозрачна платформа при съществуване на модерна и транспарантна. " Незнайно за какво е определена съветската платформа, която е на мрачно – никой не знае размерите и цените, с изключение на предложителите и това не оказва помощ на конкуренцията ", означи той и уточни, че по другата платформа, с каквато разполагаме, се виждат цената на акциите, размерът на акциите и участниците виждат най-високата цена и размера. " Странно е решението да реанимираме една остаряла съветска платформа, а не да използваме модерната западна платформа ", разяснява той.
Мавродиев заяви, че платформата е определена от АПСК и БФБ по предложение на капиталовия медиатор " Булброкърс ". Запитан дали това е казус, той уточни, че същата съветска платформа е била употребена и при раздържавяването на останалите две ЕРП . " Използването ѝ и в трите случая е проблематично, тъй като няма никаква причина да използваме една остаряла съветска платформа, която е извадена от приложимост, заради своята неяснота и да не използваме модерната нова платформа, която и сега работи на борсата във Франкфурт, да вземем за пример. Т.е. решаваме да въведем нова платформа, похарчват се много пари за внедряването ѝ, вкарваме я, тя подсигурява бистрота и не я използваме, а започваме да използваме платформа, която сме извадили от приложимост тъкмо поради нейните отрицателни характерности ", разяснява Мавродиев.
Бившият ръководител на КФН увери, че е схванал, че компанията " Булброкърс " защитавала ползите и на страната, и на мажоритарния притежател на ЕВН постфактум. " След като направихме инспекциите на " Булброкърс " след приключването на аукциона за продажба на акциите на ЕВН, тогава се откриха всичките тези нарушавания ", сподели той и акцентира, че не е имало метод КФН да откри тези нарушавания преди завършването на аукциона, защото в самия аукцион се прави пазарната операция. " Както споделих в правосъдната зала, ние не бяхме сигнализирани от " Булброкърс ", макар императивното обвързване по закон те да ни алармират за това, нито според наредбата, призната от КФН ", сподели той пред публицисти. По този въпрос и пред съда Мавродиев съобщи, че КФН тези данни нямало по какъв начин да ги получи, защото " Булброкърс " били абдикирали от своите отговорности по закон.
" Ако бяха спазили закона и бяха уведомили КФН, комисията освен можеше, а наложително щеше да се спре аукциона ", увери Мавродиев и означи, че " това е общоприета реакция, която е доста бърза с влизаща неотложно в действие насилствена административна мярка ". " Комисията има доста мощни пълномощия за това и безусловно може за минути да спре всяка борсова договорка ", акцентира Мавродиев. " Ако не беше скрита тази информация и беше рапортувана на КФН, каквото е задължението по закон и според Наредба 38, тогава КФН щеше да спре аукциона и нямаше да бъдат продадени акциите на тази цена, а щеше да бъде извършен още веднъж при транспарантна процедура, по друг метод и евентуално постъпленията щяха да бъдат с десетки милиони левове повече ", добави той. " Ако се беше провела транспарантно процедурата, без тези пазарни операции, съгласно нашата калкулация щяха да постъпят 87 милиона лв. повече в българския бюджет ", уверен е Мавродиев. " Ние стигаме до тази цифра като вършим съпоставяне сред договорката, осъществена при аукциона при продажбата на пакета и последващото изкупуване на миноритарните дялове с търговото предложение от страна на ЕВН ", сподели той и посочи: " При първият аукцион цената е към 1 630 лв., а при търговото предложение – над 3 000 лв., т.е. самият ЕВН е оценил своите акции, предлагайки на миноритарните акционери да ги изкупи при цена за една акция 3000 лв. ".
Запитан акциите от другите ЕРП с какъв аукцион са продадени и дали КФН алармира и за тях прокуратурата, Мавродиев отговори : " Не, тъй като не открихме сходни пазарни операции, нямаше такива фрапантни разминавания сред цените при аукциона и цените при вторичната търговия на тези акции, каквато беше при ЕВН. Там флуктуациите на цените бяха в доста дребни граници, което отново потвърждава тезата за пазарни операции съответно в тази ситуация с ЕВН ".
Помолен разяснява ролята на оценителя, Мавродиев посочи: " Лицензираният оценител е оценителят на " Булброкърс ", тъй че оценители са " Булброкърс ". " Булброкърс " имаха правата да правят оценка, а по какъв метод са оценявали, ние нямаше по какъв начин да знаем, тъй като не сме видели нито методите им за оценка, нито методът, по който са оценявали, такава информация не беше представяна в КФН, показана е единствено в АПСПК ".
Мавродиев приказва пред съда в наличието на упрекнатите някогашни министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и предприемача Иво Прокопиев.
А какво откри вестник " Капитал " за ръководената в този момент от Мавродиев ББР - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР