Буквално месеци преди „падането на комунизма”, Държавна сигурност (ДС) е

...
Буквално месеци преди „падането на комунизма”, Държавна сигурност (ДС) е
Коментари Харесай

Архивен документ показва как СССР пробутва дефектно оборудване за АЕЦ Козлодуй

Буквално месеци преди „ рухването на комунизма”, Държавна сигурност (ДС) е съобщила, че Съюз на съветските социалистически републики пробва да ни пробута дефектно съоръжение за V-ти и VI-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това излиза наяве от оповестен от desebg.com документ от архива на Държавна сигурност. Документът е от февруари 1989 година и е подписан от началника на Общинското ръководство на МВР-ДС – Козлодуй, като е адресиран до началника на Областното ръководство на МВР-ДС – Михайловград (Монтана). Той е част от защитаваните от Комисията по досиетата архиви.
Освен откритите недостатъци на друго съоръжение, в документа е установено и, че Съюз на съветските социалистически републики не признава дефектите, а пристигналите да ни „ напътстват” руски експерти много-много не обръщат внимание на експертизата на българските си сътрудници.
Проблемите с оборудването
Те са сумирани в 18 точки в архивния документ. Първият образец касае регенеративния топлообменик на филтърната система за ликвидиране на топлоносителя на I-ви силует на V-ти блок. Топлообменникът не може да обезпечи нужните топлотехнически параметри, гласи българското умозаключение. В последна сметка той е заменен с нов.
Друг образец – прекомерно малко разстояние сред колекторите и корпуса на парогенераторите на V-ти и VI-ти блок. Освен това – челните съединения на статорната намотка на моторите на циркулационни помпи не са добре укрепени. Заради това е трябвало да се направи в допълнение подсилване. Отстранени са и шупли с неприемливи размери от корпуса на цилиндър с високо налягане на турбината за VI блок – от български монтажници. А може би най-шокиращият образец е, че е имало повишение на радиация в реакторното поделение поради разхерметизиране на топлоотделящи детайли.
Съветската реакция
Едно от най-впечатляващите изводи е, че е имало руски експерти, пробвали да " сериозно и обективно " да показват дефекти на оборудването, само че съгласно Държавна сигурност върху тях " е видяно влияние ". Много от руските специалисти обаче през работно време решавали кръстословици, четели вестници, коментирали спортни и политически събития, вместо да работят, споделя още Държавна сигурност. Освен това, " заран рейсовете със руски експерти са доста по-пълни, в сравнение с в 16:00 часа ", написа в архивния документ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР