Букурещ ще се бори с мръсния въздух като въвежда от

...
Букурещ ще се бори с мръсния въздух като въвежда от
Коментари Харесай

Как кислородната винетка в Букурещ ще се отрази на таксиметровите шофьори у нас?

Букурещ ще се бори с мръсния въздух като вкарва от началото на тази година кислородна винетка. Тя ще бъде наложителна за колите, които имат екокатегория Евро 3.

Букурещ, където живеят над 4 милиона души, е шести в класацията на градовете с най-мръсен въздух в Европа. А по улиците на румънската столица се движат над милион и половина коли. От месец март тези, които са създадени сред 2000 и 2005 година, ще би трябвало наложително да имат кислородна винетка, с цел да могат да останат и паркират в центъра на града. А по-старите коли ще се движат единствено в покрайнините на Букурещ. Кислородната винетка ще коства 1 евро за ден. Новата мярка обаче ще засегне и българските жители. Таксиметровите превозвачи, които пътуват по линията Русе-Букурещ предвиждат нарастване на цената на курса.

В Букурещ към този момент се инсталира системата за наблюдаване и таксуване за „ кислородна " винетка. Русенските таксиметрови водачи, които постоянно пътуват до румънската столица, също се вълнуват от новите правила. Прогнозират и повишаване на курса. Колата на Георги Костадинов е със документ Евро 3 и ще би трябвало да заплаща спомагателна дневна такса от 5 леи или 1 евро и 6 цента.
Георги Костадинов: Нали плащаме такса за Дунав мост, винетки си плащаме, в този момент и " кислородната " като сложат, не виждам по какъв начин ще стане. Ще би трябвало да повишим цените. И по 1 500 леи санкции щяло да има, в случай че водач премине през центъра на Букурещ.
Автомобилът на Камен Василев е със документ Евро 4 и за него „ кислородната " винетка ще влезе в действие от следващата година. Казва, че до тогава няма да подвига цените за транспорт до Букурещ. Той обаче се съмнява, че като се ограничи придвижването на старите коли, въздухът ще стане по-чист.
Камен Василев: Където съм ходил в цяла Европа, на всички места е замърсен. Движението дано да го лимитират, само че въздушните течения по какъв начин ще ги лимитират?
Кислородната винетка ще може да се заплаща по интернет или със SMS. Тя ще важи от понеделник до петък от 7 до 22 часа. Изключение вършат формалните празници и почивните дни.

Солена ще е санкцията за водачите, които не съблюдават новите екоправила. Санкцията ще е сред 300 и 400 евро. А приходите от кислородните винетки ще се употребяват за закупуване на съвременни, екологични транспортни средства за градския превоз на Букурещ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР