Букурещ. Настоящият държавен глава на Румъния Клаус Йоханис гласува на

...
Букурещ. Настоящият държавен глава на Румъния Клаус Йоханис гласува на
Коментари Харесай

РИА Новости: Румънският държавен глава Клаус Йоханис призова гражданите да гласуват в президентските избори

Букурещ. Настоящият държавен глава на Румъния Клаус Йоханис гласоподава на президентските избори и прикани всички свои съграждани да последват неговия образец, предава РИА Новости .

В Румъния се организира вторият тур на президентските избори. Румънските жители би трябвало да изберат президент за идващите пет години. Настоящият президент на Румъния Клаус Йоханис завоюва 37,82% от вота, следван от някогашния министър председател Виорика Дънчила, която получи 22,26% от гласовете и по този начин двамата се изправиха един против различен в балотажа.

„ Днес е доста значим ден. Аз персонално гласувах за съвременна, европейска, естествена Румъния и приканвам всички жители да вземат участие във вота ", съобщи Йоханис пред локални медии.

Според президента бъдещето на страната, както и посоката, в която ще се развива, зависи от резултата от вота.

Според Централното изборно бюро на Румъния до 10 ч. Местно време (същото като българско време) 6,87% от гласоподавателите са дали своят вот.

В своята предизборна акция, Йоханис, който съгласно всички изследвания би трябвало да завоюва балотажа, разчиташе на обещания за построяването на „ мощна Румъния “. Като президент той дава обещание да преразгледа присъединението на Румъния към еврозоната и Шенген. Той също има намерение да създаде европейска политика за добросъседство и да ускори стратегическото партньорство на страната с НАТО и Съединени американски щати.

Дънчила, като първата жена претендент за президент, отива на балотаж, счита че е належащо да се ускори ролята на дамите в политиката в Румъния. Тя има намерение да контракти съдействие с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, смята за значимо да се развие съдействието със Съединени американски щати и възнамерява да укрепи позициите на Румъния на европейската сцена. Тя е подготвена да помогне на Молдова в процеса на европейската интеграция на Кишинев и желае да предложи основаването на специфичен фонд за тази цел.

Изборите ще приключат 21:00 часа, като резултатите ще са известни малко откакто изборните секции бъдат затворени.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР