Букурещ. Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни,

...
Букурещ. Интерконекторът Гърция-България е стратегически не само за страната ни,
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Изготвя се документацията за стартиране на обществени поръчки за изграждане на газовата връзка с Гърция

Букурещ. Интерконекторът Гърция-България е стратегически освен за страната ни, само че и за района на Югоизточна Европа. След като през миналите две години се свърши сериозна работа, в този момент планът се намира на доста значим стадий от своето развиване. За това осведоми българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на четвъртото съвещание на Групата на високо ниво на самодейността за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, Румъния, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката . „ В момента се приготвя документи за възлагане на публични поръчки, свързани с избор на реализатор за неговата реализация. През октомври следва да бъде предоставена публичната поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще започват процедури за избор на снабдител на тръбите и на строител. От предходната седмица е реалност и разрешението за градеж на интерконектора на българска територия. Подобна процедура тече и за гръцката територия. Това демонстрира, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е необратим развой. Очаква се въвеждането му в комерсиална употреба да е през 2020 година ”, добави Петкова. Тя напомни, че за трета поредна година българското държавно управление удостоверява държавна гаранция за плана в размер на 110 млн. евро, работи се и за обезпечаване на в допълнение финансиране от български и гръцки оперативни стратегии. „ Убедена съм, че с помощта на общите старания на България и Гърция, с поддръжката на Европейската комисия, планът ще се осъществя в заложените периоди.
По време на срещата страните, участващи в CESEC подписаха Меморандум за съгласие, допълващ самодейността за газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа със взаимен метод към електроенергийния пазар, енергийната успеваемост и развиването на възобновима сила. Документът добавя подписания от 10-ти юли 2015 година Меморандум за съгласие, отнасящ се до провокациите, пред които са изправени страните от CESEC, отнасящи се до диверсификацията на източниците и сигурността на доставките на природен газ. Страните се ангажират да обезпечат устойчива регулаторна рамка в електроенергийния бранш и да подхващат взаимни дейности за обединяване на пазарите. Тези ограничения ще доведат до повишение гъвкавостта и ликвидността на енергийната система, позволявайки пълноценно потребление на районния капацитет за енергийна успеваемост и възобновима сила. Проектите, с които България ще взе участие в разширението на самодейността са междусистемен електропровод сред България и Гърция, вътрешни мрежови подсилвания и укрепване на междусистемната връзка България-Румъния.
По покана на министър Петкова идващото съвещание на Групата на високо ниво на самодейността за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) ще се организира в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР