Букурещ. 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2

...
Букурещ. 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация

Букурещ. 67 хиляди електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лева са продадени на коли с румънска регистрация, което подрежда Румъния на второ място след Турция по ползватели на републиканската пътна мрежа от чужбина. От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на среща с вицепремиера и министър на районното развиване и администрацията на Румъния Василе-Даниел Сучу в Букурещ, оповестиха от Правителствената осведомителна работа . Там тя взе присъединяване в взаимното съвещание на държавните управления на България и Румъния.
Министър Аврамова срещна румънския си сътрудник с въведената от 1 януари 2019 година в България електронна винетка и с идната тол такса за тежкотоварните коли над 3,5 тона от 16 август т.г.
Тя означи, че с приближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон продажбите на е-винетки ще се усилват. Данните демонстрират, че през 2018 година Румъния заема първо място измежду задграничните пазари по брой туристически визити в България – 1 377 009, като по отношение на 2017 година се регистрира растеж от 20.9%. По Великден и Гергьовден в Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Слънчев бряг обичайно идват доста румънски посетители. Затова е добре да водачите да употребяват всички канали за пазаруване на електронни винетки.
" Най-бързият и комфортен метод за заплащане е през интернет ", акцентира министър Аврамова. Само след няколко минути винетките са към този момент дейни и може умерено да се пътува по платената пътна мрежа в страната. Това икономисва и време при влизане в България на граничните пунктове. Електронни винетки могат да бъдат купени онлайн от интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg и посредством гратис мобилно приложение BGTOLL. Други канали за придобиване са „ Български пощи “, офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ и „ Лукойл “.
За облекчение на румънските водачи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ край Русе работят 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се заплати и в брой. На Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост 2 “ има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.
Двамата министри разискаха транспортната съгласуваност сред България и Румъния. Министър Аврамова осведоми сътрудника си, че до началото на летния сезон ще бъдат ремонтирани пътища, които се употребяват най-често от румънските туристи.
Едно от най-натоварените трасета е второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който обгръща потока от туристи към курортите в Добричка, Варненска и Бургаска област. През предходната година от него бяха ремонтирани 30 км със средства по Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020. През тази седмица стартират ремонтни действия на оставащия 12-километров сектор.
Важен е и пътят Силистра - Добрич - Оброчище, който поема туристическия поток от „ Дунав мост “ край Русе и от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра – Кълъраш “. Пътят е в положително експлоатационно положение като се изключи близо 11-километрова права, която е в ремонт. Предстои довеждане докрай на строително-монтажните работи преди Великден, с цел да не се затруднява трафикът.
В момента завършват дейностите по възобновяване на хоризонталната маркировка на територията на област Добрич и на път I-9 Дуранкулак - Варна – Бургас, който е един от най-натоварените в летния сезон, тъй като се употребява за връзка с КК „ Албена “ и КК „ Златни пясъци “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР