Буферен паркинг. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ Втората част на

...
Буферен паркинг. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ
Втората част на
Коментари Харесай

АКФ разкрива множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе

Буферен паркинг. Снимка: Скрийншот от видео на АКФ

Втората част на видеопоредицата „ Игра на паркинги “ на неправителствената организация  „ Антикорупционен фонд “ разкрива по какъв начин въведената през лятото система за надзор на тежкотоварния трафик през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Русе “ с подпункт „ Дунав мост “ се употребява, с цел да се принуждават превозвачи да употребяват новопостроен частен буферен паркинг , обвързван с лица известни от абсурда на „ Капитан Андреево “. Освен това разбор на документи и сателитни данни сочат, че строителството на оборудването е стартирало преди издаването на нужните строителни бумаги. По същия метод е застроен дребен общински парцел в съседство – паркингът в него е бил издигнат още преди подписване на договорa за проектирането и строителството му.

Видеото, което АКФ популяризира през днешния ден, показва нови притеснителни условия в допълнение към към този момент изнесената информация за съмнителната процедура и извънредно неизгодната договорка , с която Община Русе продава на частната компания „ Тир паркинг Русе “ право на градеж върху общински терен против голословно ниска сума и за извънредно дълъг период от 30 години .

„ Както към този момент показахме в, договорът за основаване на право на градеж не съдържа гаранции за отбрана на публичния интерес от действие на публичен паркинг, който да облекчи тежкотоварния трафик на граничен пункт Русе “, сподели правният специалист в АКФ Лора Георгиева , допълвайки:

„ Нещо повече, видеото от през днешния ден ясно демонстрира предпоставки за монопол на паркинговата активност, незаконосъобразно ценообразуване и събиране на забележителен размер информация за превозвачите и товарите от страна на частно сдружение. “

Освен, че строи и ръководи паркинга за близо 600 транспортни средства , „ Тир Паркинг Русе “ ООД основава и оперира система за надзор на трафика , наречена „ виртуална опашка “. За да бъдат позволени да пресекат границата, превозвачите би трябвало да покажат, че са регистрирани в системата – нещо, което се случва елементарно за клиентите на „ Тир паркинг Русе “.

Не по този начин стои, обаче, въпросът с превозвачи , избрали да паркират другаде . Собствениците на съперници на „ Тир паркинг Русе “ описват, че техните задгранични клиенти срещат големи компликации да се записват . В допълнение, фрагменти на АКФ от юни тази година демонстрират по какъв начин чиновници на „ Тир паркинг Русе “ ООД, облечени в светлоотразителни дрехи, стопират водачи на тежкотоварни коли преди отбивката за паркинга на компанията и преди Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Русе “ и ги насочват към паркинга.

В непосредственост до чиновниците на „ Тир паркинг Русе “ ООД, застанали на входа на граничния пункт, ясно се вижда патрулен автомобил на Министерство на вътрешните работи , факт който евентуално затвърждава внушението за задължителност , както и внушението , че чиновниците на паркинга са служители на реда или други държавни чиновници, осъществяващи граничен надзор.

Според Наредбата за граничните контролнопропускателни пунктове, ръководството на граничния трафик е изключителна подготвеност на органите за граничен надзор . Въпреки това, посредством съглашение от 29-ти юни, Община Русе разпорежда на „ Тир паркинг Русе “ основаването на система за контролиране на трафика, по силата на което частната компания безплатно основава и оперира така наречен „ виртуална опашка “. Споразумението сред общината и частната компания, слага доста въпроси :

  • Защо би се съгласил частният индивид да дава услугата „ включване във виртуална опашка “ изцяло безплатно?
  • Откъде сдружението има пълномощията да принуди други частни субекти да се включат в поддържаната от него виртуална опашка, като изискване за прекосяване на границата?
  • Преотстъпила ли е страната пълномощията си по съгласуваност по отношение на граничната контролно-пропускателна активност? На какво съображение реализирането на тази активност се прави от един частен индивид в един, единствен паркинг наоколо до граничния пункт?

„ Макар номинално престоят с „ Тир паркинг Русе “ да не е наложителен, в реалност превозвачите, и изключително задграничните превозвачи, биват принуждават да го употребяват посредством сугестиране и административни пречки “, разяснява шефът на АКФ Бойко Станкушев , добавяйки:

„ По сходство на модела Капитан Андреево и тук виждаме по какъв начин частна компания осъщестявява действия от компетенцията на страната и по какъв начин тази порочна процедура основава неравнопоставеност сред операторите на паркинги. Най-притеснителното в този опит за налагане на монопол са обстоятелствата, които пораждат подозрения, че всичко това се случва със съдействието на обществени институции. “

Нарушения има и в метода, по който превозвачите се таксуват . Докато за български превозвачи, таксата на „ Тир паркинг Русе “ е по-изгодна – 15 лева против равнища от към 18 до 19,50 лева при съперници, задграничните транспортни компании, в това число и такива регистрирани в Европейски Съюз, заплащат 25 евро . Фрапантната разлика в цената нарушава наредбите на Закона за защита на конкуренцията, както и правилата на Европейски Съюз за равно отнасяне на компаниите, регистрирани на територията на Съюза. Освен това, непосредствено се ощетява българския фиск, защото върху таксата за задграничните тирове не се начислява дължимия по закон Данък добавена стойност.

Община Русе отхвърля обвиняванията , че с дейната ѝ помощ се основава един частен монополист с причините, че е основала собствен личен по-малък паркинг, който дава опция за избор. Оказва се, обаче, че тръжната процедура за планиране и строителство (проведена без задоволително гаранции за оптимални проектантски решения и съответствие цена-качество) е белязана от редица съмнителни условия.

Сезонът, в който е оповестена поръчката, още веднъж е ваканционен – дните към Коледа на 2022 година, а претендентът, е единствено един – драгоманската компания „ Люник “ ЕООД , благосъстоятелност на Любомир Николаев Лазаров , брат на Анелия Николаева Лазарова, шеф и съучастник в „ Тир Паркинг Русе “. В допълнение, сателитни и кадастрални данни демонстрират, че огромният частен буферен паркинг и дребният общински са издигнати на прилежащи имоти и действително действат като едно оборудване с общ вход и обща пътна връзка. И в двата случая се касае за противозаконни градежи — строителните действия са почнали преди издаването на нужните строителни бумаги.

„ Тир паркинг Русе “ ООД получава влезнало в действие позволение за градеж на 31-ви март 2023 година , месец откакто оборудването към този момент е било в огромна степен приключено. Според сателитни данни строителни действия са почнали още в средата на декември 2022 г, като в интервала към Коледа залесеният терен към този момент се е разчиствал. Към 19-ти февруари бетонът към този момент е бил положен. Договорът, с който Община Русе разпорежда на „ Люник “ ЕООД проектирането и градежа на общинското оборудване е от 5-ти май 2023. Според сателитни данни, теренът към този момент е бил бетониран месец и половина по-рано .

Липсват публични данни Община Русе да оперира и да генерира приходи от така наречен „ дребен паркинг “, който е смесен с огромния, с оператор „ Тир Паркинг Русе “. Възниква въпросът дали и този дребен паркинг, рекламиран като „ съперник “ на огромния действително не се експлоатира от и в интерес на „ Тир Паркинг Русе “?

„ Публикуваме данни за голям брой нарушавания, свързани с употребата на тир паркингите на граничен пункт Русе Дунав мост. Призоваваме Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, РДНСК, Комисия за защита на конкуренцията и прокуратурата да подхващат дейности, в рамките за законовата си подготвеност “ , прибавя Станкушев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР