Будната краниотомия е специфична оперативна техника при отстраняването на проблеми

...
Будната краниотомия е специфична оперативна техника при отстраняването на проблеми
Коментари Харесай

Да свириш на китара, докато ти бъркат в мозъка


Будната краниотомия е характерна оперативна техника при отстраняването на проблеми във функционално значими зони в мозъка .

Тя се характеризира с това, че пациентът е държан в друго положение чрез упойка, като при избрани стадии от интервенцията е значимо той да е безсънен.

Така лекарите могат най-добре да преценяват кои мозъчни зони могат да бъдат отстранени и кои не, като знак за това е държанието на самия пациент.

Тази седмица ни попадна видео от такава интервенция, извършена в ЮАР, а пациентът е локален музикант на име Муса Манзини - джаз бас китарист.



Видеото е оповестен в локалния новинарски уебсайт News24 и ни потвърждава, че въпреки всичко има неща в интернет, които към момента не сме виждали.

В него се вижда по какъв начин Муса свири на китарата си напълно умерено, до момента в който екип от доктор безусловно бърника в мозъка му .

Целта на интервенцията е била да се отстрани израстък, а концепцията със свиренето е била, лекарите да могат да схванат дали режат на вярното място или отстраняват здрава мозъчна тъкан.

Опериращите са следели даже за най-малките отклонения в акомпаниментите и мелодията на китарата, и по този начин са съумели да разпознават единствено проблематичните зони.

Интересното е, че Муса не е първият музикант, който претърпява сходна интервенция.

Испанският саксофонист Карлос Агилера също е свирел по време на интервенция, която претърпява през 2015 година, а през 2014 година един от тенорите на Холандската национална опера е бил помолен да пее от самото начало на сходна операция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР