Будимир Куйович поиска да излезе предсрочно от затвора, но Софийският

...
Будимир Куйович поиска да излезе предсрочно от затвора, но Софийският
Коментари Харесай

Куйович остава в затвора

Будимир Куйович изиска да излезе предварително от пандиза, само че Софийският градски съд (СГС) отхвърли молбата му. Той беше наказан дефинитивно от Върховен касационен съд на 16 години затвор през 2010 година Наказанието му е общо за няколко разнообразни закононарушения, измежду които управление и присъединяване в проведена незаконна група за трафик на опиати.
 Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов  Снимки: Пламен Стоименов
Софийски градски съд акцентира, че Куйович е награждаван, през последните 5 години не е наказван. Справя се с трудовите си отговорности и съзнателно ги извършва. Рискът от рецидив е в ниски стойности. Въпреки това обаче съгласно Софийски градски съд към момента е рано да бъде освободен от пандиза. Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Адвокатите на Куйович показаха, че той е излежал повече от половината от присъдата си – над 8 години от общо 16 година Освен това режимът му е бил изменен в по-лек, а оценката за риск от рецидив е намаляла от 51 на 33 точки. Според юристите му той е осъзнал закононарушенията и се е поправил. В момента Куйович лежи в Казичене и работи. Няколко пъти е бил награждаван с отпуск и се е прибирал назад зад решетките. Освен това здравословното му положение е влошено.

Според прокуратурата и представителя на администрацията на пандиза, медицинските документи не би трябвало да се вземат поради, защото главният въпрос пред съда е дали Куйович се е поправил.

Прокурор Андрей Янкулов акцентира, че закононарушенията, за които е наказан, са тежки умишлени и въпреки че има позитивно развиване в пандиза, той не би трябвало да бъде пуснат на независимост. От администрацията на пандиза показаха, че е рано да се приказва за стабилно поправено държание, а това, че се е завръщал от домакински отпуск, е негово обвързване. Според администрацията на пандиза, към момента не са изпълнени задачите на присъдата и е рано да се приказва за условно предварително освобождение от пандиза. „Моля да бъда освободен. Осъзнавам закононарушенията, които съм извършил“, сподели пред Софийски градски съд пандизчията.

През 2010 година по делото, с изключение на Куйович присъди получиха още трима души. Михаил Янков беше наказан на 15 години затвор и 200 000 лв. санкция, а Стойко Дойчев на 10 години затвор и санкция от 100 000 лв.. Николай Писков получи 10 години в пандиза и санкция от 100 000 лв.. Всички те бяха приети за отговорни за присъединяване в незаконна група за трафик на опиати.

След задържането на четиримата в края на декември 2007 година тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Илия Илиев подаде оставка поради случая.

По случая „Куйович“ беше основана в Народното събрание краткотрайна анкетна комисия. Изводът от нейния отчет бе, че във връзка с Будимир Куйович не е бил разпъван чадър и не е имало застъпничество от управлението на Министерство на вътрешните работи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР