Будапеща. Вицепрезидентът (ВП) на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC)

...
Будапеща. Вицепрезидентът (ВП) на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC)
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на FIEC инж. Любомир Качамаков стартира поредица от работни срещи с ръководствата на строителните федерации на страните от Централна и Източна Европа

Будапеща. Вицепрезидентът (ВП) на Европейската федерация на строителната промишленост (FIEC) инж. Любомир Качамаков, който е и член на ИБ и УС на КСБ и ръководител на Оперативна програма – София, започва серия от работни срещи със строителните федерации на страните от ЦИЕ. Това оповестиха от пресцентъра на Камара на строителите в България . В Будапеща, Унгария, ннж. Качамаков се срещна с управлението на Националната федерация на унгарските строители (ÉVOSZ) – ръководителя Ласло Кожи и зам.-председателя Золтан Пете. Ден по-късно вицепрезидентът на FIEC посети Словенската камара на строителната промишленост и строителни материали (CCBMIS) в Любляна, където беседва с новоизбрания ръководител на организацията Кристиян Мугерли и Йоже Ренар, шеф. „ Както знаете, през предходната година бях определен за ВП на FIEC, представляващ групата страни от ЦИЕ в организацията – България, Унгария Словения, Словакия, Хърватска, Румъния, Литва и Естония. Считам, че е значимо да се срещна с всяка една от федерациите от групата и да чуя от първо лице за положението на сектора и проблемите, пред които е изправен във всяка от страните. Сигурен съм – в огромната си част те са едни и същи. Моята позиция е, че дружно можем да работим за слагането им в границите на Европейската федерация, а посредством нея като формален представител на промишлеността в Европейски Съюз и пред европейските институции “, уточни при срещите инж. Качамаков. Той добави, че в неговия сектор като ВП са дребните и междинните предприятия, които са преобладаващи в строителния бранш.
Като резултат от извършените диалози с унгарската и словенската организация могат да се очертаят и първите общи тематики – неналичието на фрагменти и намаляващият интерес на младежите към инженерните специалности, ниските цени в търговете, които водят след себе до незадоволително възнаграждение на работещите в бранша, нелоялната конкуренция и дъмпингът на компании от страни отвън Европейски Съюз, ниската степен на цифровизация и цифровизация в строителството и потребността от поддръжка на държавно равнище за въвеждането на BIM технологиите и електронизацията в областта на публичните поръчки. Инж. Качамаков бе приветстван за самодейността си за осъществяване на срещи и получи увещание от ръководителите на ÉVOSZ и CCBMIS за желанието им да работят в границите на групата на ЦИЕ за оформяне на общи позиции по настоящите проблеми.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР