Будапеща. Унгария ще избира нов парламент на 3 април, пише

...
Будапеща. Унгария ще избира нов парламент на 3 април, пише
Коментари Харесай

Politico: Унгария провежда съдбовните избори на 4 април

Будапеща. Унгария ще избира нов парламент на 3 април, написа европейската редакция на Politico , като показва, че на вота се чакат близки резултати сред ръководещите християндемократи от „ Фидес “ и обединената съпротива.

Вотът идва в миг, когато Будапеща е застрашена от тежки наказателни ограничения от Брюксел във връзка със стандартите за господство на закона.

Очаква се Орбан и неговата партия да се изправят против шестпартийна опозиционна коалиция, която избра центристкия политик Петер Марки-Зай за общ претендент за министър-председател.

През последните месеца някои социологически изследвания сложиха „ Фидес “ и опозиционния алианс с идентичен резултат, макар че наподобява, че опозицията загуби някои позиции в края на 2021 година

Опозиционният алианс, който варира от демократични групи до дясната партия „ Йобик “, е изправен пред редица провокации, от вътрешни разделения до неравномерни условия, когато става въпрос за достъп до медии и финансиране.

Въпреки това опозиционните водачи дадоха обещание да оставят разликите си настрани в опит да победят Орбан, който беше упрекнат в подкопаване на демократичните правила и самостоятелни институции на Унгария.

В същия ден като изборите унгарците ще гласоподават и на иницииран от държавното управление референдум за правата на ЛГБТК+. Този ход е след утвърждението на предходната година на законови промени, ограничаващи изобразяването на LGBTQ+ идентичности за хора под 18 години.

Във вторник вечерта група от 10 маджарски правозащитни групи излязоха с изказване, в което приканиха обществеността да пусне невалидни бюлетини на референдума с вярата гласуването да е невалидно, в случай че не събере задоволителен брой участници.

Преди изборите унгарското държавно управление разгласи нарастване на заплатите на участниците в схемата за публично строителство, увеличение на пенсионните заплащания, заледяване на лихвите по ипотечните заеми на дребно и нарастване на минималната работна заплата. Междувременно опозицията разкритикува оправянето на Орбан с пандемията от ковид и се опита да подчертае своите антикорупционни качества.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР