Будапеща ще възобнови мащабните покупки на руски природен газ, ако

...
Будапеща ще възобнови мащабните покупки на руски природен газ, ако
Коментари Харесай

Унгария ще се обърне към доставки на руски газ, ако Exxon откаже да инвестира в черноморския си мегапроект


Будапеща ще възобнови огромните покупки на съветски природен газ, в случай че американският петролен колос Exxon Mobil не влага в просторен черноморски офшорен план, съгласно унгарския външен министър Peter Szijjarto.

Висшият чиновник предизвести, че Унгария може да подпише друга договорка с Русия, в случай че Exxon не успее да реши въпроса до септември.

" Exxon Mobil може да промени обстановката, играта в енергийните доставки на Европа ", сподели Szijjarto в изявление за Reuters. " Но те най-сетне би трябвало да вземат окончателното си капиталово решение. "

Проектът е концентриран върху газовите залежи в румънската част на Черно море, които съставляват огромен капацитет за диверсификация на енергийните доставки за Централна и Източна Европа, съгласно Лондонската консултантска компания Deloitte. След като са били проучени, запасите биха могли да генерират през идващите две десетилетия доходи от 26 милиарда $ за румънския бюджет.

Успоредно с други източноевропейски страни, Унгария, която няма личен изход на морето, се стреми да диверсифицира енергийните източници надалеч от съветските доставки и дейно да понижи преобладаващата позиция на Газпром на пазара.

" Въпросът дали ще можем да диверсифицираме газовите запаси зависи от четири наши съдружници: Хърватия, Румъния, Съединените щати и Австрия ", сподели външният министър. " Странна е обстановката, в която нашите другари и съдружници се предизвикват да се разнообразят, само че главно зависи от тях. "

May, 2019,.rt.com

Преводът е оповестен в Бюлетина на Център за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР