Будапеща. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че борбата между

...
Будапеща. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че борбата между
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Будапеща. Повечето изследвания на публичното мнение демонстрират, че битката сред Виктор Орбан и обединената съпротива на съдбовните за бъдещето на Унгария парламентарни избори напролет ще бъде доста оспорвана, написа електронното издание Hungary Today .

Въпреки това околните до премиера Виктор Орбан институти, оповестяват за възходяща и безспорна преднина за ръководещия алианс. Шансовете както на крайнодесния „ Ми Хазанк “ (Нашата родина), по този начин и на сатиричната партия „ Кучетата с две опашки “ (MKKP) да прескочат парламентарния предел са към момента живи. Приблизително четири месеца преди изборите, ето обзор на последните констатации на социолозите.

Republikon и Publicus: опозиционният съюз води

В края на декември Republikon (воден от някогашния демократичен политик от SZDSZ Габор Хорн) откри, че опозиционният алианс е явно на върха. Предимството на шестпартийната коалиция възлиза на 3% измежду имащото право на глас население (33% против 36%) и 5% измежду постоянно гласуващите (43% против 48%).

По същия метод ляво-ориентираният Publicus дава преимущество на опозицията, с 36% против единствено 32% измежду цялото население с право на глас. От мозъчния концерн обаче признават, че опозицията е изгубила няколко процентни пункта след пика, измерен по време на и малко след първичните избори.

Други демократични институти: двата съществени блока са наедно

Ляво-либералният „ Завеч “ откри, че „ Фидес “ и опозиционният алианс са наедно: и двете ще съберат 37% от общия електорат. Същото важи и за сравнението им, направено измежду решилите гласоподаватели: и двете съществени партии имат 47%, до момента в който „ Ми Хазанк “ събира 3% и MKKP 2% в този аспект.

Либералната IDEA също ъустановява, че макар че опозицията е изгубила инерцията си към края на годината, те към момента имат аргументи да останат оптимисти. В рамките на общия електорат опозицията и ръководещият алианс са наедно (38-38%), до момента в който „ Фидес “ води с 1% измежду твърдите гласоподаватели. „ Ми Хазанк “ има 3% и в двата аспекта, до момента в който MKKP събра надлежно 2% и 3%.

Медиан: гласоподавателите на опозицията не са толкоз уверени

В последното си допитване, демократично насочената Медиан, нормално измежду най-надеждните социологически организации, откри, че ръководещият алианс води с 5% в избираемото население, което значи, че те ще имат към 39%, до момента в който опозицията ще остане единствено с 34%.. Това обаче не беше по този начин измежду твърдите гласоподаватели, където опозицията води 45% на 44%.

В друга забавна характерност на тяхното изследване Медиан откри, че едвам един от всеки двама гласоподаватели на опозицията има вяра в триумфа на опозиционния алианс, една трета от тях чакат тези, които са на власт, да бъдат избрани отново. Освен това съвсем две трети от общото население с право на глас чакат Виктор Орбан да остане на власт.

Проправителствените организации: „ Фидес “ набира сили, Марки-Зай отстъпва

Ако общите избори се проведат тази неделя, ръководещата партия „ Фидес “ ще завоюва 50% от гласовете, до момента в който опозицията ще събере 43% - 6% спад от резултатите си през 2018 година, съгласно ново изследване на Института Незопонт, което демонстрира още, че ръководещите партии са спечелили 3% измежду всички дейни гласоподаватели, живеещи в Унгария от 2018 година От 43%, които биха подкрепили опозиционния алианс, към 33% се смятат за твърди гласоподаватели.

Незопонт чака изборната интензивност да бъде близо 70%.

Другият главен социолог, обвързван с Фидес, Сазадвег, въпреки това, се концентрира върху претендента за министър-председател на опозиционния алианс. 36% от респондентите са имали позитивно мнение за Петер Марки-Зай, а 56% са изразили негативно мнение в последното изследване, което отразява забележителна загуба на известност за опозиционния политик през последните два месеца, показва Сазадвег.
***
Лондон. Франция ще окаже напън върху Брюксел да подписа съглашения с Обединеното кралство за даване на леговище на мигранти и да се опита да попречи на незаконните мигранти да пресичат Ламанша, написа The Guardian . Френското държавно управление, което предходната седмица пое председателството на Съвета на Европейски Съюз за шест месеца, желае решителни дейности от целия блок, макар предизвестията, че други държави-членки нямат желание да сключат съглашение за миграция с Обединеното кралство.

Според върховен френски чиновник договорът има за цел да сътвори единна правна рамка с Обединеното кралство, тъй че хората да могат законно да търсят леговище в тази страна. „ Очевидно това значи взаимност “ на съглашението, акцентира източникът: допуска се, че английските чиновници ще могат да изпращат хора, на които е отказано леговище, назад в европейските страни, откъдето са пристигнали. Служителят отбелязва, че Париж ще бъде подготвен за сходни случаи, а главната цел е в последна сметка всички мигранти да бъдат настанени.

Остава неразбираемо дали Лондон ще се съгласи на сходна оферта, написа английският вестник. По време на договарянията за Брекзит държавното управление се отхвърли от контракта, който съществуваше по време на участието на страната в Европейски Съюз, и разреши на хората, на които е било отказано леговище, да бъдат върнати в Европейски Съюз. Дълго време обаче държавното управление не позволяваше на хората да аплайват отвън страната, опасявайки се, че това ще докара до увеличение на броя на подправените заявки.

Междувременно европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон сподели пред The Guardian предишния месец, че други държави-членки на Европейски Съюз не са склонни да подпишат такова съглашение с Обединеното кралство във връзка със разногласието за Северноирландския протокол след Брекзит. В отговор френски източник възрази, че мигрантите са „ доста значим въпрос освен за французите, само че и за всички европейци “. Франция, Белгия и Нидерландия са „ изправени пред огромен проблем “, тъй като хиляди хора наводняват тези страни, пробвайки се да стигнат до Обединеното кралство, сподели той.

Както напомня вестникът, предходната година връзките сред Париж и Лондон бяха в дълбока дипломатическа рецесия, откакто 27 мигранти се удавиха в Ламанша в опит да стигнат до Обединеното кралство. Френското държавно управление счита, че мекото законодателство за заетостта на Обединеното кралство е привлекателно за незаконните имигранти. От своя страна английската страна упреква еврозоната без граници за сегашната обстановка: предходната година вътрешният министър Прити Пател уточни, че „ действителният проблем с потоците от незаконни мигранти е неналичието на каквато и да било отбрана на границите в Европейски Съюз “.

В публикацията се отбелязва, че контрактуваното съглашение с Обединеното кралство е част от обширна стратегия за деяние, посредством която Франция желае да ускори контрола върху свободното придвижване на хора. Президентът Макрон има намерение да реформира Шенгенското пространство без паспорти и да продължи напред в приемането на от дълго време отлагания закон за разпределението на бежанците сред страните в блока, написа The Guardian.
***
Брюксел. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли умря във вторник през нощта на 65-годишна възраст в родината си в Италия, оповестява Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Говорителят на Сасоли Роберто Куйо сподели в понеделник, че Сасоли е бил приет в болница на 26 декември с „ затруднения, свързани с тежка форма на дисфункция на имунната система “.

Много политици към този момент показаха своите съболезнования. „ Сбогом, Давид, приятелю за цялостен живот “, туитира италианският министър на културата Дарио Франческини.

Сасоли беше член на лявоцентристката Демократическа партия. В понеделник неговият представител сподели, че Сасоли, настанен за лекуване в онкологичния център в италианския град Авиано и е отменил всички публични събития, планувани с негово присъединяване.

През октомври Сасоли към този момент пропусна съвещание на Европейския парламент поради висока температура. Преди това е страдал от тежка пневмония. Говорителят му сподели, че датата и мястото на погребението ще бъдат оповестени в идващите няколко часа.

Сасоли оглави Европейския парламент след изборите през 2019 година Като ръководител на Европейския парламент той размени своя съотечественик Антонио Таяни от консервативната партия „ Напред Италия “. От 2014 до 2019 година Сасоли беше заместник-председател на Европейския парламент.

Преди политическата си кариера Сасоли е работил като публицист. Професионалната му кариера стартира в дребни ежедневници. През 1985 година се причислява към публицистичния съвет на римския вестник Il Giorno. По-късно Сасоли става водещ на новинарската стратегия TG1 на италианския публичен ефирен канал Rai 1, написа Frankfurter Allgemeine.
***
Брюксел. Европейски Съюз е бил несполучлив в напъните си за поощряване на промените на върховенството на закона в Западните Балкани, означават инспекторите на Европейски Съюз в отчет, оповестен в понеделник, написа европейската редакция на Politico .

Блокът похарчи към 700 милиона евро сред 2014 и 2020 година, с цел да помогне на Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово да реализират прогрес в промените в области като независимостта на правосъдната система. Но Европейската счете палата заключи в своя отчет, че тази инвестиция е имала едва влияние върху района.

„ Подкрепата на Европейски Съюз за върховенството на закона в Западните Балкани явно не е съумяла да докара до огромни промени “, сподели Юхан Партс, член на съда, виновен за отчета.

Много държавни управления на Европейски Съюз считат, че установяването на високи демократични стандарти в прилежащите на Европейски Съюз Западни Балкани е значимо за стабилността и сигурността на самия блок, изключително откакто всичките шест страни в района се стремят да се причислят един ден към Европейски Съюз.

„ Скромният прогрес, реализиран през последните 20 години, заплашва цялостната резистентност на поддръжката от Европейски Съюз, предоставена в границите на процеса на присъединение “, сподели Партс. „ Постоянните промени губят доверие, в случай че не дадат осезаеми резултати “.

Одиторите показват неналичието на политическа воля в района, както и минусите в личния метод на Европейската комисия към плановете в Западните Балкани, като съществени фактори за неуспеха да се реализира прогрес.

„ Нашият одит на включените в извадката планове демонстрира, че когато съставените елементи на плана се концентрират върху техническа помощ, повишение на потенциала и институционална успеваемост, политическата поддръжка беше мощна и тези действия като цяло протичат по проект “, пишат инспекторите.

„ Когато съставените елементи са ориентирани да вземем за пример към промени на законодателната рамка за подсилване на независимостта и отчетността... тогава политическият ангажимент постоянно е бил по-слаб “, показват инспекторите.

Те също по този начин означиха, че „ поддръжката на Европейски Съюз в страните за дейностите на гражданското общество в региона на върховенството на закона е незадоволителна “ и показаха опасения, че подкрепяните от Европейски Съюз планове може да не са финансово устойчиви след края на европейската поддръжка.

Освен това финансирането, отпуснато за района по Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA) за интервала 2014-2020 година, съгласно инспекторите, не е имало строги клаузи, които да свързват закъсалите промени с финансирането.

Делегациите на Европейски Съюз „ рядко се възползваха от опцията за прекъсване на финансовата поддръжка по IPA, в случай че промените не напредват приемливо “, означи Сметната палата.

Предвид тези провокации, инспекторите в този момент се застъпват за набор от промени в метода, по който блокът подхожда към промените на върховенството на закона в Западните Балкани. Сметната палата е издала рекомендации, в това число определяне на индикатори за влияние по въпроси като свободата на изложение, дружно с съществени стадии за наблюдаване на напредъка по тях.

Друга рекомендация е Европейската комисия и Европейската работа за външна активност, крилото на външните служби на блока, да се ускори поддръжката за самостоятелното гражданско общество и публицистите в района, както и да се свържат по-тясно изплащането на нови средства с напредъка във връзка с върховенството на законови критерии.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че приветства отчета на инспекторите, като го назова „ потребен принос “.

„ Върховенството на закона остава крайъгълният камък на процеса на присъединение и ще дефинира общия ритъм на прогрес на сътрудниците по разширението по пътя им към Европейски Съюз “, сподели представителят в имейл, добавяйки, че „ въпреки че беше маркиран значим прогрес, изключително в някои [западнобалкански] сътрудници, провокациите пред върховенството на закона в района не престават и са нужни по-нататъшни старания в тази съществена област на политиката на разширение на Европейски Съюз “.

Говорителят означи също, че Европейски Съюз актуализира метода си към разширение през 2020 година и в този момент има „ по-силен фокус върху върховенството на закона в Западните Балкани “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР