Будапеща. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че борбата между

...
Будапеща. Повечето проучвания на общественото мнение показват, че борбата между
Коментари Харесай

Hungary Today: Повечето анкети предвиждат оспорвана борба на съдбовните за Унгария парламентарни избори след четири месеца

Будапеща. Повечето изследвания на публичното мнение демонстрират, че битката сред Виктор Орбан и обединената съпротива на съдбовните за бъдещето на Унгария парламентарни избори напролет ще бъде доста оспорвана, написа електронното издание Hungary Today .

Въпреки това околните до премиера Виктор Орбан институти, оповестяват за възходяща и безспорна преднина за ръководещия алианс. Шансовете както на крайнодесния „ Ми Хазанк “ (Нашата родина), по този начин и на сатиричната партия „ Кучетата с две опашки “ (MKKP) да прескочат парламентарния предел са към момента живи. Приблизително четири месеца преди изборите, ето обзор на последните констатации на социолозите.

Republikon и Publicus: опозиционният съюз води

В края на декември Republikon (воден от някогашния демократичен политик от SZDSZ Габор Хорн) откри, че опозиционният алианс е явно на върха. Предимството на шестпартийната коалиция възлиза на 3% измежду имащото право на глас население (33% против 36%) и 5% измежду постоянно гласуващите (43% против 48%).

По същия метод ляво-ориентираният Publicus дава преимущество на опозицията, с 36% против единствено 32% измежду цялото население с право на глас. От мозъчния концерн обаче признават, че опозицията е изгубила няколко процентни пункта след пика, измерен по време на и малко след първичните избори.

Други демократични институти: двата съществени блока са наедно

Ляво-либералният „ Завеч “ откри, че „ Фидес “ и опозиционният алианс са наедно: и двете ще съберат 37% от общия електорат. Същото важи и за сравнението им, направено измежду решилите гласоподаватели: и двете съществени партии имат 47%, до момента в който „ Ми Хазанк “ събира 3% и MKKP 2% в този аспект.

Либералната IDEA също ъустановява, че макар че опозицията е изгубила инерцията си към края на годината, те към момента имат аргументи да останат оптимисти. В рамките на общия електорат опозицията и ръководещият алианс са наедно (38-38%), до момента в който „ Фидес “ води с 1% измежду твърдите гласоподаватели. „ Ми Хазанк “ има 3% и в двата аспекта, до момента в който MKKP събра надлежно 2% и 3%.

Медиан: гласоподавателите на опозицията не са толкоз уверени

В последното си допитване, демократично насочената Медиан, нормално измежду най-надеждните социологически организации, откри, че ръководещият алианс води с 5% в избираемото население, което значи, че те ще имат към 39%, до момента в който опозицията ще остане единствено с 34%.. Това обаче не беше по този начин измежду твърдите гласоподаватели, където опозицията води 45% на 44%.

В друга забавна характерност на тяхното изследване Медиан откри, че едвам един от всеки двама гласоподаватели на опозицията има вяра в триумфа на опозиционния алианс, една трета от тях чакат тези, които са на власт, да бъдат избрани отново. Освен това съвсем две трети от общото население с право на глас чакат Виктор Орбан да остане на власт.

Проправителствените организации: „ Фидес “ набира сили, Марки-Зай отстъпва

Ако общите избори се проведат тази неделя, ръководещата партия „ Фидес “ ще завоюва 50% от гласовете, до момента в който опозицията ще събере 43% - 6% спад от резултатите си през 2018 година, съгласно ново изследване на Института Незопонт, което демонстрира още, че ръководещите партии са спечелили 3% измежду всички дейни гласоподаватели, живеещи в Унгария от 2018 година От 43%, които биха подкрепили опозиционния алианс, към 33% се смятат за твърди гласоподаватели.

Незопонт чака изборната интензивност да бъде близо 70%.

Другият главен социолог, обвързван с Фидес, Сазадвег, въпреки това, се концентрира върху претендента за министър-председател на опозиционния алианс. 36% от респондентите са имали позитивно мнение за Петер Марки-Зай, а 56% са изразили негативно мнение в последното изследване, което отразява забележителна загуба на известност за опозиционния политик през последните два месеца, показва Сазадвег.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР