Будапеща. Постигането на стабилен Европейски енергиен съюз беше акцент в

...
Будапеща. Постигането на стабилен Европейски енергиен съюз беше акцент в
Коментари Харесай

Вицепремиерът Валери Симеонов: Европейският енергиен съюз трябва да се базира на равнопоставеност между държавите членки

Будапеща. Постигането на постоянен Европейски енергиен съюз беше акцент в изявлението на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов във конгрес на Вишеградската група с присъединяване на България, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия и Словения. Той акцентира, че Европейският енергиен съюз би трябвало да отразява спецификите на обособените страни членки и да се базира на равнопоставеност и означи нуждата от по-добра енергийна съгласуваност и интеграция на страните от Европейския съюз. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
Вицепремиерът Симеонов взе участие в Срещата на министрите на външните работи във формат В4+ в Будапеща по покана на министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.
„ По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъдат продължени напъните за довеждане докрай на междусистемната съгласуваност и създаване на изчезналата енергийна инфраструктура сред страните от Западните Балкани, с което да се подсигурява сигурността на енергийните доставки в района “, разяснява Симеонов. Вицепремиерът уточни значимостта на построяването на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция, обезпечаване на непрекъсваеми двупосочни доставки на природен газ сред Гърция, България, Румъния и Унгария, работата върху създаване на газов хъб като част от Южния газов кулоар, както и нужния равномерен преход от контролиран към либерализиран пазар, съпроводен с ефикасни схеми за подкрепяне на уязвимите консуматори.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР