bTV Зехтин менте и наличие на химикали установи изследване на Асоциация

...
bTV
Зехтин менте и наличие на химикали установи изследване на Асоциация
Коментари Харесай

Мамят ни с фалшив зехтин, откриха наличие на химикали

bTV Зехтин менте и съществуване на химикали откри проучване на Асоциация " Активни консуматори ", което беше показано в рубриката " Чети етикета " по bTV.

Закупени са 28 търговски марки от разнообразни типове зехтин на пазара. След разбор на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, защото са показвали признаци на подозрения, изясни Богомил Николов от Асоциацията.

Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, тъй като са най-скъпи и най-податливи на операции и фалшификации, добави той.

Оказва се, че в две от марките зехтин " помаче "  е добавяна и различен тип лой – най-вероятно слънчогледово олио. " Това значи, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е доста над 10 лв. ", означи Николов.

Той добави, че това е безспорна илюзия за потребителите  - влага се сурогат, който е доста по-евтин, и се продава като безценен артикул.

При две от марките, които са изследвани, са открити органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

" След като се направи първичната екстракция на зехтина посредством преса, остава така наречен кюспе. В него също има още доста лой и тя се извлича посредством разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме съществуване на разтворители, които не са позволени за тази активност, трябвало да е да употребяват различен тип ", изясни Богомил Николов. " Освен това има правила и се оказва, че количеството, което откриваме, е 11 пъти над нормата. Тоест откакто е осъществена тази операция с разтворителя, не са пречистили остатъка, тъй че този химикал да бъде в минимални количества ", означи той.

Според него става въпрос за немарливост в процеса на производството.

В домашни условия елементарно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е същински. Това става, като го сложим на ниска температура в хладилника.

Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват въобще.

Зехтинът екстра върджин замръзва много необичайно – на топчета.

Химически обработеният зехтин пък прави доста присъща наслойка.

Зехтинът, създаден от рафинирано масло, се втвърдява изцяло.

На етикета на един от типовете зехтин да вземем за пример написа " помаче ", само че той е безусловно течен, изясни доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Само по цвят няма по какъв начин да се ориентираме дали зехтинът е същински.

Кремена Стоева от БАБХ съобщи, че няма да разяснява резултатите от проучването, само че от организацията ще прегледат информацията на " Активни консуматори ".

През 2017 година при ударна акция на БАБХ са направени 1140 инспекции на зехтин и растителни масла в резултат на което са спрени 10 000 литра. 

" Установиха се редица несъответствия във връзка с състава, характерностите и наименованията на зехтините, под които те се оферират, които водят до илюзия на потребителя. Опасни артикули не сме открили, имитации също не сме ", разясни Кремена Стоева.

През предходната година са взети 12 проби за проучване на пестициди в зехтин и няма несъответствия, означи тя.

Диетологът проф. Донка Байкова разяснява, че химикалите, открити в състава на зехтина, биха могли да съставляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, защото всички негови хубави свойства се губят, уточни диетологът. Тя предложи той да се употребява за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – да вземем за пример слънчогледово.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР