БтвЗа седмица най-масовият бензин у нас е поевтинял с около

...
БтвЗа седмица най-масовият бензин у нас е поевтинял с около
Коментари Харесай

С една минимална заплата: У нас стига за 218 литра гориво, в Люксембург за повече от тон

Бтв

За седмица най-масовият бензин у нас е поевтинял с към 10 стотинки, демонстрира информация на bTV. Крайната цена на горивата у нас е измежду най-ниските в Европа, само че България остава и най-бедната държава-членка на Евросъюза. 

У нас можем да заредим литър бензин за към 1,19 евро. Единствено в Полша бензинът е по-евтин. В прилежаща Гърция при 1,63 евро за литър, цената на горивото се приближава до това в Италия и Германия.

 



Снимка: btvnovinite.bg

 

Ако в уравнението обаче прибавим и приходите в съответните страни картината се трансформира. При разлика от няколко цента в цената на бензина, в България минималната заплата е съвсем на половина по отношение на Полша и Румъния, и близо 8 пъти по-ниска от тази Люксембург.

С една минимална заплата у нас човек може да зареди 218 литра бензин. В Гърция, където горивото е с едни от най-високите цени, минималната заплата може да обезпечи съвсем два пъти по-голямо количество бензин, в сравнение с у нас. В Люксембург с минималната заплата може да се зареди над звук и половина гориво.

 



Снимка: btvnovinite.bg

 

В последната година горивата у нас са поскъпнали с 14%. Това подвига и цената на останалите артикули и услуги. За година животът у нас е поскъпнал с над 3,5%. Най-осезаемо нарастването се усеща при стоките с къс период на валидност и високи транспортни разноски. 
 
Икономистите напомнят, че растежът на приходите у нас въпреки всичко изпреварва инфлацията. Статистиката регистрира годишен растеж на заплатите с близо 8%.



Снимка: btvnovinite.bg

Очакванията са след Нова година да има усмиряване в цената на петрола на международни пазари, а оттова и у нас. А дали има деформиране на пазара в България -  антимонополната комисия още веднъж ревизира.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР