БтвЗа първи път пред камерата на bTV застават разследващи, участвали

...
БтвЗа първи път пред камерата на bTV застават разследващи, участвали
Коментари Харесай

Бтв: Минути след жестокото убийство Северин е направил точно това

Бтв

За първи път пред камерата на bTV застават проверяващи, взели участие в разкриването на жестокото ликвидиране на Виктория Маринова

6 октомври, събота, малко след 10 ч. 30-годишната Виктория Маринова, журналист в русенска телевизия, паркира колата си наоколо до безлюдната в този миг крайбрежна алея в Русе. И стартира утринния си крос.

Минути по-късно се разминава с юноша, който стартира да я следва.



„ Ако ние подредим или се опитаме да сглобим събитията или обстоятелствата, най-вероятно станалото е настигане, действие под въздействието на алкохол и опиати. Тъй като предния ден е имало явно масирана приложимост на алкохол и на наркотично вещество, засега не е открито по своя състав ”, сподели основният прокурор Сотир Цацаров.

 



 

2 часа по-късно инцидентно преминаващи хора виждат леке кръв и слушалки на пътеката. Подават сигнал на 112 за открит мъртвец на жена. Жертвата се оказва точно Виктория.

„ Първото посягане е на бетонната пътека. След това завличане в околните шубраци. Изключително брутално принуждение ”, изясни Сотир Цацаров.

Мъжът бяга панически и се прибира у дома

 



 

Полицията стартира да търси причинителя измежду някогашни пандизчии, криминално проявени от региона и пациенти на близката психиатрична клиника.

„ Задължителното нещо, което направихме, е изследване на жертвата, обкръжението й. Идеята е да се работи по версия, свързана с персоналните й контакти. На второ място идва версията, свързана със служебните й задължения като публицист.  Начинът на осъществяване на закононарушението, всички първични данни, ни доведоха до версията, че причинителят е лице, склонно да прави такива тежки закононарушения ”, съобщи Светослава Попова, полицай от проверяващия екип в Русе.

 



 

Сред обвинените в този миг е и някогашният брачен партньор на Виктория Свилен Максимов.

„ Тя сподели, че отива да бяга и че след това ще се чуем. Това беше. За страдание, както всичко ти е наред, животът ти тече по естествения ред, в идващия миг ти звънва телефонът и научаваш… ”, показа Свилен Максимов.

 



 

През това време към момента неразкритият палач съумява да избяга от България – на 7 октомври през Дунав мост в посока Германия.

 



 

По биологичния материал върху тялото на Виктория се стига до ДНК  профила му. Не се открива съвпадане с към този момент регистрирани нарушители в базата данни. Записи от охранителни камери и информация от кръга на причинителя обаче водят проверяващите в неговия дом в ромската махала на Русе – “Тракция ”. 

 



 

Търсят Северин Красимиров – на 21 година, без непрекъсната работа, с главно обучение.

 



 

„ Адресът, който е обитавал, бих споделил, е покрай мястото на осъществяване на закононарушението. По отношение на това лице има престъпна регистрация, която е от 2007 година по член 194 – кражба на цветни метали. Други данни за осъществено от него закононарушение няма ”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 



 

В къщата на Северин, където живее с жена си и вуйна си, намират значими улики.

„ Той се прибра с дънките, видях кръвта. Каза, че блъснал едно момче ”, описа брачната половинка му Емел.

 



 

Кръвта е на Виктория. ДНК експертизата е направена в Института по криминалистика.

„ Беше открит ДНК-профил на разположение от мъжки пол. Този ДНК-профил беше избран за биологичен материал, който беше открит върху жертвата. На втория стадий във връзка с спомагателни обекти, които бяха пристигнали за проучване, беше открит биологичен материал от жертвата върху обекти, дошли за проучване от хипотетичния причинител. И по този начин беше направена връзка. Работата беше непрекъсната. За страдание, нещата не се случват толкоз бързо, като на кино ”, изясни специалист от Института по криминалистика.

 



 

„ Това, което потресе буквално в случая, бяха резултатите от протокола за оглед и демонстрираното отношение към жертвата. Очевидно лице, за което нито човешкия живот, нито съответната жена е имала някаква стойност, освен като просто средство да удовлетвори инстинктите си ”, сподели основният прокурор Сотир Цацаров.

Още при започване на следствието престъпни психолози от Министерство на вътрешните работи изготвят психопрофил на килъра, който дава ясни насоки.

“Престъплението е неорганизирано, непланирано и инцидентно. Предвид това, че то е осъществено в светлата част на денонощието, на място, където постоянно спортуват хора и съшествува огромна опция причинителят да бъде видян или хванат. В тази връзка може да се каже, че причинителят е поел извънредно висок риск, действайки по този метод. Това от своя страна е директно обвързвано с удовлетворяването на мощен полов нагон, който не може да бъде удържан. ”

„ Не мисля, че той е стоял там и е дебнел, извършителят на това закононарушение. Той просто се е прибирал в къщи. И все още на прибирането си у дома в него най-вероятно се е зародила тази концепция. Нападението е непланирано, инцидентно. Непланирано, защото нормално закононарушенията, които се обмислят и се правят от проведен вид причинители, имат напълно друга динамичност. Тук имаме доста следи, оставени от причинителя на мястото на престъплението, които свидетелстват за това, че той не се интересува дали оставя улики. Това приказва за стихийния темперамент на закононарушението и за самия причинител ”, изясни инсп. Мария Раданова, престъпен психолог в Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи.

 



 

9 октомври, около 22 часа,  Северин е арестуван при огромна акция на немската полиция  в град Щаде, в дома на майка му.

 



 

„ Каза ми:  “Майко, аз убих човек ”. Вика – додих единствено вас да ви виждам, ще се предавам. Тъй ми сподели, детето. Съжалявам, че това нещо направи синът ми. Хем аз рева тук, хем тя плаче, майката на момичето. Знам по какъв начин боли майка му и мен по този начин ме боли. Всяка майка я боли ”, сподели Надежда Красимирова, майка на Северин.

 



 

„ Вечерта пихме с моите другари, някакъв празник имало – някакъв рожден ден. И са го поканили и той отишъл. Седнах, вика, обаче той плаче и ми споделя. Седнах, изпих доста алкохол… Обаче имал проблеми. Един мой приятел сложил в чашката му някаква мощна доза. И му дали да изпуши саска. И когато изпил този алкохол, и когато му поставили дозата – превъртял ”, твърди доведеният татко на Северин Асен.

 



 

Купонът в нощта преди убийството провел този мъж.

Събрахме се. И той си докара тонколона. След това ядохме, пихме, стана 7 часа. И всеки се прибра у дома.

– Той доста ли пи тая нощ?
– Нормално бяхме пияни. Напи се и веселихме се и… тва беше.
– Плюс опиати? 
– Не, такова нещо не съм видял безусловно.

Разкритията за килъра сътвориха напрежение в русенските квартали, в които живеят близки на Северин.

Ако сме знаели, че има подобен човек в квартала, щяхме да го изядем като вълци. Трябваше на части да го предадем на полицията. Защото има и един урод, той ще болести децата ”, разяснява Илиян.

Мотористи се разходиха в махалите, последва ответна реакция – ромите излязоха с брадви и сопи.

17 октомври, 18:17 ч. , Летище София, Терминал 2. На 12-я ден след убийството Северин беше екстрадиран със аероплан от Франкфурт до София. При изключителни ограничения за сигурност, мъжът беше качен на гражданския полет и охраняван строго на последната седалка. По време на полета обвиненият за убийството на Виктория изглеждаше спокоен. Часове по-късно, при отвеждането си в съда в Русе призна виновността си – отчасти и през сълзи.

19 октомври

„ Виновен съм, съжалявам и не мога да допускам, че аз съм го направил ”, сподели той.

Твърди, че не помни ясно всичко. Версията му е, че предната вечер смесил алкохол и опиат във тип на кристали. Прибирал се пешком до у дома и инцидентно попаднал на Виктория, която предходна край него.

„ Помня, като минавам тъй – или тя ме удари, или аз я ударих, без да желая. Аз й споделих: Оглеждай се, нещо, така съм споделил, и тя сподели нещо, не помня хубаво, аз отидох там, ударих й един пестник, падна тя, тя ме хвана за косата ”, споделя Северин Красимиров.

Както пред немските управляващи, така и у нас, Северин призна за нанесените удари върху Виктория, които са причина за смъртта й, но не и за изнасилването.

„ Той съобщи, че е видял телефона, паднал на земята на мястото на закононарушението, след което го е заровил там. Действително в кейса на телефона е служебната карта на потърпевшата, където са нейните имена и фотографията й и неговото пояснение, че се е страхувал да не бъде разкрита самоличността й толкоз бързо, затова е заровил телефона. Не е имал желание да го лишава, нито други вещи - като част от бижутата ”, заяви Георги Георгиев – наблюдаващ прокурор по делото.

 



 

Версиите за поръчка на убийството или за съучастници съгласно прокуратурата не се удостоверяват. Адвокатът на Северин Иван Дойнов също настоя да остане в ареста, но не поради виновността му, а тъй като се страхувал.

– Какво наказване смяташ, че би трябвало да получиш?
Северин Красимиров: Каквото ми дадат.

– Ако ти дадат пожизнен затвор?
– Северин Красимиров: Ще го лежа.

„ Последно тя се беше фокусирала напълно върху това предаване “Детектор ”, което е за проверяваща публицистика. Виждате нейното бюро. Аз помня Виктория и нейните сътрудници по тази причина ще я помнят – с нейната тяга – тя просто минава през проблемите и ги взема решение един по един, за секунди, за минути… Лоша случайност. По никакъв логически път не може да бъде обяснено това, което се случи… ”, сподели някогашният брачен партньор на Виктория Свилен Максимов.

 



 

„ Усещам по какъв начин мисълта за него ме прави неприятен човек, ме прави озлобен човек. Тези съдии, тези прокурори, тези хора, които ще работят за неговото наказване, просто не им изпитвам завист. Но единствената тяхна цел е тези други изверги, които сега обикалят и си мислят да създадат нещо сходно, те би трябвало да знаят, те би трябвало да видят, че те ще бъдат хванати и ще получат съотвеното наказване и че това по никакъв начин няма да им хареса ”, добави Свилен Максимов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР