bTV Варненският халколитен некропол тъне в забрава. Мястото е паметник на

...
bTV
Варненският халколитен некропол тъне в забрава. Мястото е паметник на
Коментари Харесай

Варненският халколитен некропол тъне в забрава

bTV Варненският халколитен некропол тъне в давност. Мястото е монумент на културата с национално значение, само че от дълги години е оставено на произвола на ориста.

Намиращ се в западната промишлена зона на Варна, некрополът е мъчно наличен и съвсем неоткриваем. Намираме го с помощта на дядо Нейко, който от четвърт век работи наоколо. 

" Догодина хептен няма да го видиш. Щото тука нагоре нали виждаш – това до постройката бяха разкопки ", споделя Нейко. 

 

През 70-те години тук са разкрити 294 антични гроба от петото хилядолетие прочие Хр. В част от тях са открити близо 3000 златни предмети с общо тегло над 6 кг, които и до през днешния ден са международна сензация. Дядо Нейко споделя, че всяка година стотици туристи идват да го търсят и си отпътуват разочаровани. Насам ги насочва навигацията на Google, в която е маркиран фамозният некропол. 

До 2012 година некрополът е частна благосъстоятелност. След това става държавен, а Министерството на културата го трансферира на общината, откъдето пък го дават за ръководство на Археологическия музей.

" 46 години не се откри институция в България, нито общинска, нито държавна, нито някаква друга, която да направи минималното ", разяснява Димитър Дичев от Варненската туристическа камара.

Смята се, че за преобразяване на мястото в туристически обект са нужни към 1 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР