bTV След здравословен проблем и поредица от тежки операции млад мъж

...
bTV
След здравословен проблем и поредица от тежки операции млад мъж
Коментари Харесай

Млад пловдивчанин в тежка борба за нормален живот с институциите

 bTV След здравословен проблем и поредност от тежки интервенции млад мъж от Пловдив остава без тънки вътрешности и единствено с част от дебелото черво. Единственият метод Делян Митрев да се храни е с интервенозна храна и жизненоважни добавки. Цената им е към 3 500 лв. на месец. Сумата, която страната поема, е под 1000 лв. месечно. Доза живот Делян споделя, че целият му живот се е трансформирал, като даже не излиза на открито. Благодарен е, че е останал жив, тъй като болестта, което го е сполетяло, доста мъчно се диагностицира. Финансовата страна на казуса е огромна, споделя Делян, а НЗОК и всички институции са известени, че му би трябвало помощ, тъй като положението на мъжа се трансформира непрекъснато, а сумата не включва единствено характерната храна, само че и медикаментите. Потърсихме по проблема коментара на зам.-здравния министър Жени Начева.

" Касата заплаща този тип храни на една и съща цена за всички пациенти на база на извършено договаряне, по този начин, както заплаща и медицинските принадлежности и медикаменти, на същия принцип. В случая обаче, защото и положението на момчето е характерно, изисква надграждащо включващо на различен вид лекарства, които касата не заплаща. В този случай на правилото на лекуване на български жител в чужбина, по поръчка на лекуващ доктор може да се изисква от касата и да се предяви иск за включване на това в допълнение лекуване, до момента в който се намерят разновидности за трансплантация в чужбина на това момче, с цел да може той да води пълностоен живот. Това може да бъде финализирано в границите на 1 месец ", съобщи Жени Начева - зам.-министър на опазването на здравето.

Повече от 1 годи и 3 месеца Делян се храни единствено венозно. Преди 2018 година е можело на 100% да се поеме от страната сумата за храна. После има смяна в нормативната уредба и в този момент мъжът е изправен пред казуса с заплащането.

Делян изясни, че са подадени документи за трансплантация на тънки вътрешности в Англия, както и у нас, само че в България няма лицензирана болница за това. Мъжът добави, че се чака отговор от клиниката във Англия и че към този момент е в контакт със експертите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР