bTV Шест длъжностни лица получиха обвинения за инцидента в тунел Ечемишка,

...
bTV
Шест длъжностни лица получиха обвинения за инцидента в тунел Ечемишка,
Коментари Харесай

Шестима души са обвинени за инцидента в тунел Ечемишка, при който загина жена

bTV Шест длъжностни лица получиха обвинявания за случая в тунел " Ечемишка ", при който почина жена, оповестиха от прокуратурата за бТВ.

Сред тях са двама някогашни шефове на Пътната организация – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Останалите четирима също са чиновници на АПИ.

Инцидентът стана на 5 февруари 2017 година, когато върху автомобил пада част от структурата на осветителните тела в тунела, а при удара почина жена.

Разследването е открило, че стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 като до 2017 година е юридически оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана, само че това нито един път не е било изпълнено.

Техническата експертиза открила, че от 1996 година стоманената структура на оборудването е развалена и следва да се възобнови, защото е подложена на дейна разяждане в условия на непрекъсната влага, нездравословни газове и прахуляк. Така корозията тук-там стигнала над 50%.

Според заключението на движимостите лица главната причина за повредата на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е неналичието на естествена експлоатационна поддръжка на структурата и оставянето й без антикорозионна отбрана повече от 20 години.

По делото са събрани голям брой доказателства, в това число умозаключение на експертиза по отношение на положението и корозията на метала на носещата структура на осветителната уредба на тунела, направено от Института по металознание – Българска академия на науките.

Разследващите открили също, че и различен път са падали лампи. През годините са били изпращани редица писма, в това число и до АПИ, само че ограничения по този начин и не били взети. Дори направеният специфичен отчет през 2015 година, който показва, че лампите са рискови, също не води до последствия.

" Имало е опция и нужда от незабавно поправяне и смяна на тази осветителна уредба, само че за жалост бездействието на длъжностите лица е траяло толкоз време ", изясни представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Шофьорът, който е управлявал автомобила и е брат на починалата не е притеглен като обвинен. От негова страна е било е безусловно непредотвратимо това пътно транспортно произшествие, а и самият той не е направил никакво нарушаване на закона за придвижване по пътищата.

Ако съдът откри за отговорни обвинените, тях ги заплашва затвор от 2 до 6 години.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР