bTV Родители и учители организираха протест и събират подписка в защита

...
bTV
Родители и учители организираха протест и събират подписка в защита
Коментари Харесай

Протест в защита на директорката, отказала да приеме ромски деца в училище

bTV Родители и учители проведоха митинг и събират подписка в отбрана на директорката, която отхвърли да одобри повече ромски деца в учебното заведение си в Благоевград.

До момента в подписката са се разписали над 600 души, които поддържат дейностите на шефа Василка Величкова. Според тях въпросното учебно заведение в Благоевград не може да одобри повече деца от ромски генезис.

Родителите са безапелационни, че нямат срещу децата от локалната Предел Махала да учат паралелно с техните, само че не могат да схванат за какво тези деца не се разпределят отмерено в останалите учебни заведения в града. Според хората има други учебни заведения в града " където общинарите водят децата си ", в които няма записано нито едно ромско дете.

Жителите на ромската махала също нямат нищо срещу децата им да учат в центъра, а не в близкото учебно заведение.

" Смятам, че не би трябвало да бъдем единственото учебно заведение, което да прави просветителна интеграция на територията на Благоевград, тъй като няма по какъв начин всички ромски деца да учат при нас, към този момент имаме признати 90 деца ", разясни Василка Величкова.

Малинка и Пламен живеят в разбъркан брак. Настояват децата и внуците им да порастват измежду българчета и да учат в класове с преобладаващо наличие на деца от града, а не от ромската махала.

" Когато поддържат връзка с хора, разбираш ли ме, с българи става въпрос, стават по-културни, по-възпитани ", споделя Малинка.

На това мнение са и други живеещи в ромската махала, които избират децата им да учат в центъра. Според хората, в случай че всички деца от ромски генезис са в една паралелка се получава разделяне и по-добре да бъдат разпределени в обособени класове.

Според условията за банкет ромчетата от махалата се записват в първи клас в четири учебни заведения наоколо.

Проверките по случая не престават, като Величкова е проверявана от локалната просветителна ревизия, комисията по отбрана от дискриминирането и икономическа полиция.

bTV потърси и мнение от община Благоевград, само че множеството ни телефонни позвънявания не бяха признати.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР