bTVРенесансовият шедьовър ще поеме на пътешествие... от 100 крачкиЕдно от

...
bTVРенесансовият шедьовър ще поеме на пътешествие... от 100 крачкиЕдно от
Коментари Харесай

Местят Мона Лиза за пръв път от 15 г.

bTV

Ренесансовият шедьовър ще поеме на странствуване... от 100 крачки

Едно от най-разпознаваемите лица в света – това на Мона Лиза ще смени за първи път от 2005 година своето място, написа Би Би Си.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи е напускал Франция единствено няколко пъти, а към този момент 14 година стои в една и съща зала в Лувъра. Идния вторник картината ще одобри своя нов дом – прилежаща зала в същия музей.

Причина за нейното пренасяне са ремонтни действия в сегашната зала, която, разумно, е най-посещаваната в целия културен център. През последните 5 години се прави повсеместен ремонт на Лувъра.

Само 100 крачки разделят двете зали. Въпреки това от музея изясняват, че преместването на което и да е произведение на изкуството е внимателен развой. Експертите признават, че всяко едно придвижване на картините крие рискове.

Именно за това е бил осъществен „ тест ” с парче дърво, почти с размерите и тежестта на ренесансовата картина.

За последно Мона Лиза напусна Франция през 1974 година, когато е била отдадена в Русия и Япония. По-късно посещава и Вашингтон и Ню Йорк.

Според музея на изкуството„ Метрополитън ” в Ню Йорк, през 1962 г.тогавашният френски културен министър е бил подканен от първата дама Жаклин Кенеди да изложат картината в Съединени американски щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР