bTV Районен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по делото за

...
bTV
Районен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по делото за
Коментари Харесай

Не пуснаха Бенчо Бенчев да се прегледа в Турция, потвърдиха гаранцията от 50 000 лв.

 bTV Районен съд – Бургас организира разпоредително съвещание по делото за персонално укривателство и държане на необезопасени огнестрелни оръжия и муниции, по което обвиняем е Бенчо Бенчев.

В правосъдното съвещание отбраната на подсъдимия сподели, че на досъдебното произвеждане са позволени основни нарушавания на процесуалните правила, довели до ограничение на процесуалните права на обвинения. Адвокатите желаеха делото да бъде върнато на държавното обвиняване за премахване на позволените нарушавания. Районен съд – Бургас отхвърли доводите на отбраната като неоснователни и остави без почитание настояванията на бранителите на подсъдимия за връщане на делото на държавното обвиняване.

Относно непреведени документи, актуалният правосъден състав откри за безпредметно листи с изписан текст на гръцки език да бъдат преведени още веднъж на български език, защото те съставляват превод на непознатия език. Касае се за превод от български на гръцки език на документи предопределени за Република Гърция по издадената Европейска заповед за арест. По делото са налични и документите, преведени от турски език.

По отношение на доводите касаещи диспозитивите на обвинителния акт и съответно описанието на действията, вменени на подсъдимия като причинител, както и в какви форми са осъществени, съдът откри, че обвиняването недвусмислено е разказано с изтъкване на съответни признаци. Направените възражения са на първо място по съществото на делото, касаят материално-правни въпроси, които не следва да се разискват в разпоредително съвещание, а единствено и само с окончателния правосъден акт. 

По отношение на твърдяното нарушаване, че в гр. Истанбул се намират четири хотела с името " Рамада “, съдът откри и този аргумент за безпочвен.

Съдът не възприе логиката, че откакто едно закононарушение следва да се проверява от следовател, а друго от проверяващ служител на реда, а в съответния случай трите действия по обвинителния акт са разследвани единствено от следовател, е налице нарушаване на процесуалните правила. Нещо повече правосъдната инстанция откри за изцяло целесъобразно, с оглед сложността на делото, следствието да бъде осъществено от магистрат-следовател.

Районен съд - Бургас не откри за състоятелен и довода за това, че Димитър Желязков е бил посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт като очевидец и като обвинен. По делото е посочено, че очевидецът е бил притеглен от Спецпрокуратурата и като обвинен.

Районен съд – Бургас удостовери взетата мярка за неотклонение " Парична гаранция “ в размер на 50 000 лева по отношение на Бенчо Бенчев. Съдът остави без почитание молбата на отбраната за разрешаване на подсъдимия да напусне рамките на Република България за избран период, за обзор и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция. Настоящият състав откри настояването за безпричинно, доколкото се касае за обзор и консултация в страна, която не е членка на Европейски Съюз и едно вероятно отклоняване от разрешението на съда би удължило разглеждането на делото в несъответствуващ период. Съдебната инстанция удостовери мярката за процесуална насила " Забрана за овакантяване на рамките на Република България “.

Делото продължава по общия ред, с чуване на очевидци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР