бТВ Прокуратурата съобщи, че е назначила охрана на журналиста Николай Стайков,

...
бТВ
Прокуратурата съобщи, че е назначила охрана на журналиста Николай Стайков,
Коментари Харесай

Прокуратурата назначи охрана на заплашвания журналист Николай Стайков

 бТВ Прокуратурата заяви, че е назначила защита на журналиста Николай Стайков, който наскоро разгласи, че е получавал закани поради свое следствие.

В момента Стайков е част от Антикорупционния фонд и продължава да се занимава с проверяващата публицистика. Той се оплака, че е получавал закани по телефона преди публикуватнето на записи по следствието " Осемте джуджета ". В него предприемачът Илия Златанов, притежател на на-голямата фирма-производител на асансьори в България, споделя за скица за отнемането на бизнеса му. Той твърди, че това е станало с присъединяване на някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут повече с прякора си Петьо Еврото.

На персоналния си мобилен телефон, през еднакъв период от време в продължение на 24 часа, журналистът получавал позвънявания от разнообразни телефони с въпроса  " Погребална организация Стайкови ли е? ". Освен това домът му бил атакуван от вандали, които хвърляли яйца.

Той към този момент разгласи, че е подал сингнал в полицията.

А през днешния ден прокуратурата излезе със известие, в което се споделя:

" Във връзка с постъпили запитвания от медии, Софийска градска прокуратура (СГП) осведоми за следното:

С разпореждане на наблюдаващия прокурор по формирана кореспонденция в СГП, считано от 03.07.2020 година, е назначена физическа защита от органите на Министерство на вътрешните работи на Н. Стайков, някогашен публицист във в. " Капитал ", живеещ на адрес в гр. София.

Предприетите дейности са с оглед изказванията на Стайков, направени в общественото пространство по отношение на това, че заради професионалните му задължения като цивилен деятел, жилището му е станало обект на хулигански дейности. Същият е възприел като закани и телефонни позвънявания. 

Прокуратурата на Република България преглежда като собствен приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото ".

По-рано организацията " Репортери без граници " прикани за следствие от кое място идват заканите против журналиста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР