bTV Поредният проект за съдебна палата във Варна отиде в историята.

...
bTV
Поредният проект за съдебна палата във Варна отиде в историята.
Коментари Харесай

Варна – 100 години само с обещания за съдебна палата

bTV Поредният план за правосъдна палата във Варна отиде в историята. Причината – липса на пари. След четири " първи копки ",  към този момент 100 години правораздавателните институции в града нямат своя постройка, оповестява bTV.

Окръжният и Апелативният съд, както и съответните прокуратури, се обитават в постройка, която не покрива даже минималните стандарти за тези институции. Коридорите наподобяват на бомбоубежище, залите най-меко казано не са просторни.

" Всяко минимално място е оптимално усвоено. Хора работят в заградени коридори, хора работят на стълбищни площадки, оборудвани като деловодства ", разяснява председателката на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

Съдиите са по трима-четирима в кабинет, архивът към този момент е по коридорите, а всякога, когато ескорт води обвиняем, достъпът на жителите краткотрайно се лимитира.

Не по-лека е обстановката в Районния съд, който населява бивше работническо общежитие с голяма цепнатина появила се след земетресението през 1977 година " Около 1000 индивида всекидневно влизат в тази постройка, което основава проблем както за инспекцията на влизащите, по този начин и с опцията да бъдат обслужвани, както изискват стандартите на правораздаването ", показва председателката Ерна Жак Якова-Павлова.

Един асансьор с потенциал за двама души обслужва 6-етажната постройка, приютяваща Районната прокуратура и Военно-следствения сектор. Всеки ъгъл в постройката е напълнен. Заради дефицита на зали в Районния съд се принуждават да преградят кулоар. И по този начин си основават нова зала, чиято широчина обаче не надвишава 2 метра.

От няколко дни и архивът на съда е претъпкан до краен лимит.

Всяка година казусът със сградния фонд на съдилищата във Варна се задълбочава. Дали и по кое време ще има пета " първа копка " за нова правосъдна палата във Варна – към този момент не е ясно. Смята се, че за реализирането на плана ще са нужни към 100 млн. лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР