bTV Помагалото е за извънкласни дейности и се казва Умник-математик. В

...
bTV
Помагалото е за извънкласни дейности и се казва Умник-математик. В
Коментари Харесай

Дебил, побъркан и сакат в помагало по математика за 4 клас

 bTV Помагалото е за извънкласни действия и се споделя " Умник-математик ". В изискването на първата задача хитрец измисля " цифри с доста странни имена ". Сред тях попадат " дебил ", " подлудял ", " недъгав ", " скучен ", " подъл ".

Например: eдно число ще назоваваме " дебилно ", в случай че е по-голямо от 100 и се записва с разнообразни числа, едната от които е равна на сбора на останалите.

Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия образователен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена.

" Едно четирицифрено число ще назоваваме " побъркано ". Ако една от цифрите му е равна на творбата на останалите три. Честно казано като прочета " побъркано " даже не мога да продължа по-нататък, тъй като тези прилагателни не се връзват с точната просвета математика. ", споделя тя.

Майката намира, че използването на тези думи не учи децата на приемливост: " Настройката и настройката, която насаждат в децата. Защото употребявайки тази дума към цифра, едно дете би употребило умерено тази дума и към собствен съученик. "

Подобно мнение споделя и класният началник на нейния наследник – Мина Илиев от 47 СУ " Христо Данов ". За разлика от доста деца, неговите възпитаници обичат математиката и на драго сърце вземат решение спомагателни задания. Този алманах обаче учителят не би разрешил в клас: " Първо по какъв начин ще обясните на детето какво значи дебил? И оттова то да стартира да го употребява. Защо би трябвало да учим детето да употребява още занапред тези думички. Сакато... Има доста деца, които са в това състояние. Дали би трябвало да им го намекваме?! "

Диляна Стоянова показва и други несъответствуващи съгласно нея образци: " Герои като Куку, Хахо и Пипи, Перко, град Льольово и герои Сопольо, Мольо и Льольо не считам, че са подобаващи за образец. "

Авторите на помагалото са учителки от Софийската математическа гимназия. Уверяват, че не са имали неприятни планове, а са желали да ангажират вниманието на учениците, оповестява bTV.

Помагалото е на пазара от седем години, а създателят на задачата Мария Томова твърди, че провокира интерес измежду учениците. Не съжалява за подбора на думи: " Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ би трябвало да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква официална формулировка, нещо ново, с което децата в горните класове неведнъж ще се срещат. Много постоянно понятия в математиката имат значение друго от това в живота.  Точно, с цел да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък стадий в трети, четвърти клас ние ги учим да разграничават едно разбиране в математиката и същото разбиране в живота. "

Колегата ѝ Надя Кръстева добавя:   " Нека да не се не помни, че ние целим един новаторски метод, който точно е в ексцентричните думички, които се употребяват и в методиката, която преподаваме.Не забравяйте, че в последна сметка това е извънкласна математика! "

Съавторът Детелина Найденова се аргументира, че в неофициална среда децата употребяват тези думи: " В момента се дискутира някоя съответна дума, която в действителност за жалост те си употребяват в разговорния език. "

Томова добавя: " В медицината " подлудял " може би има една дефиниции. В разговорния език, когато приказваме за подлудял, от време на време го споделяме на смешка, с подигравка, в съответно тази задача " побъркано " число е число, което има избрани свойства. Всичко е въпрос на подтекст! "

Учебното пособие не е утвърдено от Министерството на образованието и науката. Такова обвързване няма и по закон. От ведомството разясняват, че  единствените случаи, в които това се прави, касаят пособия за подкрепяне на образованието в българските учебни заведения в чужбина, както и пособия, които са част от образователни комплекти за учениците до IV клас в това число.

Началният преподавател Мина Илиев предлага да се върне практиката върху учебник или пособие да се изписва дали е утвърдено от министерството. Сега родителите могат да създадат справката в уеб страницата на министерството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР