БтвПоискаха спиране на търга за къщата на Яворов. Молбата за

...
БтвПоискаха спиране на търга за къщата на Яворов. Молбата за
Коментари Харесай

Ще отиде ли къщата на Яворов на търг?

Бтв

Поискаха прекъсване на търга за къщата на Яворов. Молбата за това ще бъде импортирана до два дни от притежателя на парцела, който се намира в идеалния център на София.

Целта е да стартират договаряния сред страната и притежателя на парцела – Васил Панчев. Той обаче упорства да се изчака, защото сега води каузи с предходния притежател. А това в допълнение усложнява решението за ориста на къщата-музей.



Снимка: bTV

Когато купувал къщата на Яворов Васил Панчев бил наясно, че към нея има заем. Но не осъзнавал, че ще влезе в кръг от задължения: „ Къщата е била употребена като инструмент за разнообразни заеми. За страдание близо милион евро са били върнати на предходния притежател, само че при причисляване на лихви са се оказали разлики към 300 000 евро, което сега той предявява към нас ”.

Сега някогашният притежател Володя Лозанов е завел дело и твърди, че всичко е било ясно от началото: „ Нито една правосъдна инстанция, нито финансовите инспекции са открили финансови нарушавания ”.

Така къщата попада в ръцете на частен правосъден реализатор. Според него има два метода тя да стане държавна или общинска. „ Държавата може както да взе участие на самата обществена обмен, по този начин и да реализира съглашение със страните по делото ”, уточни неговият представител Валентин Василев.

Обявената цена за обмен сега е малко над 1,6 млн. лв.. „ Щом водим диалог с страната, желаеме помощ от нея. Така че ще се откри най-хубавата формула. Финансовото измерение не може да бъде съпоставяно с духовната значителност на тази къща ”, безапелационен беше зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

От общината се надяват до една година да бъде открито трайно решение на казуса. Предстои делото сред сегашния и някогашния притежател на парцела да бъде прегледано на трета инстанция в съда.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР