bTV Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се

...
bTV
Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се
Коментари Харесай

70% от руските имоти по българското Черноморие се разпродават

bTV Около 70% от съветските ваканционни парцели по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали на половина. Това настояват брокерски компании, които работят по морето. Също по преценката на брокери до известна степен отплата на процесите е растежът на наемите от руснаци по нашите курорти, само че огромният печеливш от обстановката са българските купувачи.

Заедно с намаляващия брой на съветските туристи у нас в последните години следим и отлив на купувачи на парцели по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни парцели на съветски жители през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а дружно с това се следиха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега обстановката е тъкмо противоположната, изясни за " Хоризонт " по БНР Георги Минчев, ръководител на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, и посочи, че " това е конюнктурна неподходяща икономическа наклонност, обвързвана с известната застоялост на виталното ниво - висока инфлация и девалвираща валута “.

" Руското законодателство и процедура се трансформираха, като в това отношение съществено се ограничиха опциите на служителите да получават и експлоатират сходна благосъстоятелност отвън границата, както и да разполагат изобщо със съответния уред - централен, районен, от несъмнено ниво нагоре “, добави Минчев, съгласно който точно подобен вид хора са купували преди парцели у нас, само че те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа обстановка – " общият климат на връзки сред Русия и Европейски Съюз и така наречен " Колективен Запад “, както и наложените наказания върху Москва, които " са проявяване на тази степен на натегнатост и неприязън, която породи последните години и тя е тъкмо огледално, противоположен облик на това, което беше допреди 2012 година “.

Първите държавни инструкции за прекъсване на приключването на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните служители и хората на държавна работа, както и пенсионерите. През 2018-а излиза различен закон, който към този момент управлява придвижването на паричните потоци от Русия към чужбина.

" Именно това даде новия подтик на покупко-продажбите от предишното лято с фрапантно огромните продажби и рухването на цените до 50-60% “, посочи специалистът по недвижими парцели Антония Вирт.

" На базата на този закон се не разрешава да се превеждат пари от продажба на парцели и по сметки на съответните физически лица в дадена страна, а непосредствено към Русия. Това е, когато приказваме за придвижването от вътрешната страна навънка - от България в тази ситуация към Русия, в резултат на което това лято настъпи една суматоха. Много руснаци - може би едно от 80%, не знаеха за този закон и то не инцидентно, тъй като по този метод те незабавно попадат в лапите на данъчните. А всички, които узнаха, побързаха да продадат парцелите си и ние особено на морето срещнахме огромни пречки, тъй като българите, които купуват, купуват главно с заеми и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към съветска банка незабавно и непосредствено “, разясни Вирт.

" Второто придвижване на капитали - от Русия навънка: хората -  междинната класа, която е съвсем на изгубване в Русия, както и пенсионерите, бяха задължени да заявяват в границите на един месец пред данъчните управляващи по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа, а който не заявява - това може да бъде национализирано, а сумата, която не е заявена, би трябвало да бъде платена два пъти в Русия “, добави специалистът, съгласно който руснаците са били притиснати да продават, защото " парите, които получават от наеми “, в случай че отдават парцелите си, " действително, в случай че заявяват публично и в България, и в Русия - им се таксуват два пъти “.

Така, с помощта на този закон, хората са притиснати да продават, само че и бързат да си върнат парите поради повишаването на живота в Русия. И тъй като на пазара празно място няма - от обстановката към този момент се възползват българите.

" Всички макроикономически фактори в България, цялата стабилизация, растежът на брутния вътрешен артикул, растежът на заплатите, стабилността, това дава сигурност на хората да влагат в личната си страна “, добави специалистът по недвижими парцели и посочи, че сега купуват най-вече хора в предпенсионна възраст.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР