bTV Очаква се депутатите днес да приемат промените в Кодекса за

...
bTV
Очаква се депутатите днес да приемат промените в Кодекса за
Коментари Харесай

Добре е да знаете каква пенсия ви очаква от допълнителното осигуряване!

 bTV Очаква се депутатите през днешния ден да одобряват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, свързани с приемането на втората пенсия. Според последните промени ще се има няколко разновидността за изплащането й.  

Новите пенсионери ще получават пенсията си пожизнено, разсрочено и еднократно.

Разсрочено погашение може да има единствено в случаите, когато в партидата има сума, която разрешава месечно пенсионерите да получават сред 45 и 300 лева

Ако в партидата все още на пенсиониране има по-малко от три минимални пенсии – 900 лева, сумата ще може да се изтегли едновременно при пенсиониране.

Вариантите за приемане на пожизнена пенсия са: без спомагателни условия, с интервал на обезпечено погашение, с разсрочено погашение до определена от пенсионера възраст.

До 2025 година хората, които са се осигурявали в допълнение за втора пенсия, имат право до една година преди пенсиониране да трансферират насъбраните по партидата си пари в Национален осигурителен институт и по този начин ще получават пенсия единствено от Национален осигурителен институт.

Важно е за всеки какво сума има насъбрана по сметката си и каква би била пенсията му в единия и в другия случай, разяснява в предаването " Тази заран “ по bTV Владислав Русев, член на УС на българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

По думите му хората могат да получат информация от пенсионното сдружение, в което се обезпечават.

" Колкото по-близо са до пенсия, толкоз по ясна и точна информация ще имат. Ако им остават 10 години до пенсиониране, няма по какъв начин да знаят върху какъв приход и какъв брой постоянно ще бъдат обезпечавани “, посочи специалистът.

Според него за хората, които ще получат минимална пенсия, няма смисъл да трансферират парите си в Национален осигурителен институт, тъй като по този начин или другояче ще получават 300 лева

Очаква се от септември понижението на пенсията от Национален осигурителен институт за тези, които получават и втора пенсия, да е 9%, а не към 22%, както е в този момент, подсети Русев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР