bTV Нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ Белене"

...
bTV
Нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ Белене"
Коментари Харесай

Не изключваме нито един вариант за реализацията на оборудването на АЕЦ Белене

bTV Нито един вид за реализацията на оборудването на АЕЦ " Белене " не се изключва от ръководещите. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова.
Нашата страна сега получава частите за два реактора от Русия, откакто арбитражно решение постанови те да бъдат закупени от страната ни. Първоначално се обсъждаха разновидности за продажбата им на трета страна, а по-късно ръководещите лансираха друга теза - за частен план на площадката на АЕЦ " Белене " без контракт за изкупуване на създадената сила и без държавно присъединяване.

" Винаги сме казвали, че за нас е значимо това съоръжение и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този план, да се употребява по допустимо най-хубавият метод. В устрема си да осъществяваме това съоръжение по най-хубавия за България метод не изключваме нито един вид ", сподели обаче Теменужка Петкова през днешния ден, представена от БГНЕС.

Тя акцентира, че " страната изрично няма запас, с цел да довърши сама подобен план ", само че ще " търсим вложител, който дружно с страната да се опита да осъществя това съоръжение ".

По думите й следва да бъдат издигнати структури, които ще пазят оборудването, за което преди време някогашният енергиен министър Румен Овчаров алармира, че се съхранява под намерено небе.

Енергийното министерство интензивно работи за това огромните горивни централи да получат дерогация от европейските правила, с цел да продължат да работят, разгласи Павлова.

Тя напомни, че въглищните централи създават 41% от електрическата сила в България. Документът, признат от Еврокомисията през април тази година, би предиздвикал България и още 7 държави-членки да затворят своите централи, работещи с въглища. Това би означавало внезапен растеж на безработицата и големи загуби.

" Всяка една от тези централи сама за себе си би трябвало да вземе решение дали ще върви в посока потреблението на чисти въглищни технологии. Не можем да наложим общо мнение, тъй като единствено една от тези централи е благосъстоятелност на страната - Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а останалите са частни ", уточни Петкова.

Тя отхвърли слуховете, че сред министерствата на енергетиката на България и Русия са водени диалози въглищните централи в Маришкия басейн да преминат на газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР