bTV Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения.

...
bTV
Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения.
Коментари Харесай

Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения

bTV Наркодилърите нападат децата през обществените мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна наклонност означиха чиновниците на отдел " Борба с наркотрафика " към Летище София по време на среща с възпитаници от цялата страна.

Събитието е част от " Седмицата на алената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространяването и използването на опиати в международен мащаб.

Според експертите към 10% от младежите в страната са употребявали опиат най-малко един път, а най-малкият е на 12 години. Децата в днешно време са доста любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, само че от друга – притеснително, тъй като любознанието е това, което ги кара даже да протягат ръка и към опиатите. Затова и напъните на службите за битка с опиатите са ориентирани точно към децата като най-уязвима група.

" Ако преди години този бизнес беше проведен от групировки, в този момент се прави от двама-трима младежи, които са по-креативни. Успяват да си поръчат опиати по интернет, след което да ги популяризират вътре сред техните съученици и доста мъчно може да им се окаже влияние " – това сподели пред бТВ Стефан Бакалов, шеф на отдела " Борба с наркотрафика " на Митница Аерогара София.

В таргет-групите на дилърите попадат децата сред 8 и 16 години.

Основната връзката сред подрастващите е в обществените мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат изобретателни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с подправени профили в известните измежду младежите мобилни приложения като “Snapchat "

Опасности крият и новите синтетични опиати и дизайнерската дрога. Най-вече поради ефектните си опаковки и непредвидимите последствия за здравето, които могат да причинят.Последствията от използването на могат да бъдат ужасяващи – предизвестяват експертите.

Добрата вест, която акцентират службите е, че последните две години има туширане на казуса с новите психоактивни субстанции, което се случва за първи път. Според работещите в структурите на битката с опиатите това е вследствие на сполучливата работа на правоохранителните органи, както в България, по този начин и в Европа.

Затова и специалистите приканват децата да не се доверяват на непознати и да не одобряват съмнителни дарове, а родителите – да бъдат по-бдителни, да беседват с децата си и да ангажират всекидневието им с разнообразни интензивности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР