bTV Многоетажно здание може да се появи на мястото на доскорошен

...
bTV
Многоетажно здание може да се появи на мястото на доскорошен
Коментари Харесай

Недоволство срещу многоетажен строеж в историческия център на Варна

 bTV Многоетажно здание може да се появи на мястото на досегашен монумент на културата в центъра на Варна. Искането на вложител за нов обстоен организационен проект провокира социална опозиция в Морската столица, оповестява bTV.

" Става въпрос за историческия център на Варна на пресечната точка на двете пешеходни улици, а къщата е определяна като първата европейска постройка в морската столица. Проектите са донесени от Европа от Никола Провадалиев, който е криел Левски на 100 м отсам в своята спиртоварна фабрика ", споделя Николай Савов, ръководител на Консултативния съвет по запазване на недвижимото културно завещание.

Погледнат от птичи взор регионът се отличава с ниско, остаряло строителство. Единствените многоетажни изключения са постройките на общината и хотел, строени през 70-те години на предишния век, и жилищна кооперация, издигната неотдавна от вложителя, задвижил процедура за нов обстоен организационен проект.

" Предполагам, че ще желае високо застрояване, тъй като 2007-ма същият вложител създава Подробен устройствен план, тогава желанията са били за 40-етажна постройка ", споделя Виктор Бузев, основен проектант на община Варна.

Намерението е било утвърдено от Института за паметниците на културата, който би трябвало да се произнесе и в този момент. Едва тогава ще е ясно какви са плановете на вложителя, който не пожела да ги разкрие пред bTV.

" По отношение на законодателните документи, с които се работи; възможно е построяването на високи здания, такива има и сега ", добави Виктор Бузев.

Варненци обаче са скептични към подобен градеж.

" В никакъв случай! Варна ще си загуби образа! ", разясняват локални поданици, които не са съгласни с високо строителство в региона.

Сградата е била монумент на културата до преди 4 години. Главният проектант на Варна увери, че ще упорства за публично разискване и конкурс за бъдещето на постройката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР