bTVГодина след като 20 000 прасета в най-голямата свинеферма там

...
bTVГодина след като 20 000 прасета в най-голямата свинеферма там
Коментари Харесай

Опитът на Литва: Страната се е справила с чумата без унищожаване на домашните прасета

bTV

Година откакто 20 000 свине в най-голямата свинеферма там са умъртвени, в Литва към този момент има надзор върху заболяването

Годишно у нас свинско месо се добива от милион и половина свине, съгласно разнообразни източници. В същото време внасяме големи количества свинско – 130 хиляди тона на година, най-вече от Испания.

Снимка: bTV



Една от най-засегнатите от африканската чума европейски страни - Литва, се е справила със болестта, без да избива прасетата на дребните стопани в засегнатите региони.

Година откакто 20 000 свине в най-голямата свинеферма в Литва са умъртвени, в страната към този момент има надзор върху заболяването. Без да са избивани животните на дребните стопани.

Снимка: bTV

„ А тази година ние имаме единствено 9 случая и единствено 116 свине са убити поради заболяването. Има два модела на метод към чумата - радикалният – всички свине да се унищожат в огромен периметър. Но ние имаме 10 хиляди дребни домашни свиневъди и те ще излязат на улицата, в случай че аз съм индивидът, който им убие прасетата ”, изяснява Гиедриус Сурпулус, министър на земеделието на Литва.

В Литва убиват животните единствено във фермата или двора, където е открита болест. Унищожаването става съгласно националното законодателство.

Изпращат се специфични камиони, с контейнери, които да се пълнят със гибелен газ.

Според литовските национални закони всяка огромна свинеферма би трябвало да има място за погребение на прасетата, проучено авансово от службата по геология, с цел да няма риск за водите.

Снимка: bTV

Хигиена в кочината. Това е ключът в битката с чумата.

„ Това, което би трябвало да направиш в наши дни преди да посетиш даже едно прасе, е да си вземеш душ ”, сподели още министърът на земеделието на Литва.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР