БтвДомашното насилие все още се приема като личен проблем, но

...
БтвДомашното насилие все още се приема като личен проблем, но
Коментари Харесай

Психолог за домашното насилие: Жените се страхуват, защото са сами

Бтв

Домашното принуждение към момента се приема като персонален проблем, само че той е и публичен. Жените се опасяват, тъй като са сами. Това сподели в предаването „ Тази събота ” по bTV психологът Мария Чомарова от Асоциация „ Анимус ” във връзка убийствата на младата Дарина и нейната дъщеричка, за която е упрекнат 26-годишният татко на детето Викторио Александров.

23 дами са убити у нас от актуалните и някогашните си сътрудници от началото на годината до през днешния ден. Това са данни по медийни изявления, защото статистика не се води.

Домашното принуждение не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, тъй като нямат подписан цивилен брак, уточни Чомарова.

Тя акцентира, че на безплатния телефон 0800 1 76 86  хората могат да потърсят помощ и съвет какво да създадат в случаи на домашно принуждение.

Според нея при случая с Дарина сигурно е имало и физическо принуждение. „ Хората мълчат, срамят се, тъй като смятат, че те са отговорни. Обществото не ги схваща, споделя си: „ Добре де, за какво търпи? ”. Защото е доста е мъчно една жена безусловно сама да излезе от обстановката, в която се усеща виновна, че е попаднала по някакъв метод. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат позитивни настройки ”, посочи Чомарова. 

Хората се образуват от родителите и от фамилията. Насилието в учебно заведение е имитация и продължение на домашното принуждение, посочи психологът.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР