бТВ Българка по призвание, но не и по гражданство. Това е

...
бТВ
Българка по призвание, но не и по гражданство. Това е
Коментари Харесай

Вече 17 години отказват българско гражданство на многодетна майка

 бТВ Българка по предопределение, само че не и по поданство. Това е историята на Мария Качарава, която живее, работи и основава семейство у нас. Въпреки това, тя получава отвод за придобиване на българско поданство. Жената живее в България от 2002 година Омъжена е за българин от съвсем десетилетие. Имат 5 деца – всички български жители. Всъщност тя е единствената от фамилията, която не е българка по документи.

През 2015 година Мария подава молба за придобиване на българско поданство. Процедурата лишава близо 5 година, а резултатът е отрицателен. От Дирекция " Българско поданство " към Министерството на правораздаването са много сбити. " Съгласно резолюция на вицепрезидента на Република България е отказано издаването на декрет за придобиване на българско поданство ", написа в решението.

При опит да разбере каква е повода, от дирекцията показват, че след предложение за утвърждение от министъра на правораздаването, вицепрезидентът е отказал да подпише декрет, само че претекстове за отхвърли не са посочени. В формален отговор, от кабинета на вицепрезидента обявиха: " Конституцията на Република България не задължава вицепрезидентът да стимулира своето решение. Наличието на неизяснени обстоятелства и условия е причина за отвод за издаване на декрет. Настоящият отвод не лимитира правото на лицето да кандидатства още веднъж ", написа в отговора.

" За мен това е като един шамар, един пестник, тъй като аз мисля, че не е елементарно да гледаш деца в България, а още повече да са ти 5. Отговарям на безусловно всички условия, които са посочени там. Работя, заплащам си налози, заплащам си осигуровки, най-малко желая като човешко създание да ми отговорят, а не да ми споделят подавайте отначало ", сподели Мария пред бТВ.

" Процедурата по придобиване на българско поданство се оказа, че е една от най-тъмните процедури при допир с държавната администрация, за нея не ти дават пояснения, нито можеш да направиш съответна инспекция, най-малко да получиш по този начин директиви нещо ви куца, отстранете това ", разяснява брачният партньор ѝ Бисер Смиленски. Въпреки отхвърли, младото семейство е избрало да се развива в България. Независимо от компликациите, те се оправят като екип, разчитат безусловно един на различен и споделят, че фамилията е същинското им благосъстояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР