БтвАко догодина България влезе в така наречената чакалня на еврозоната

...
БтвАко догодина България влезе в така наречената чакалня на еврозоната
Коментари Харесай

Кога еврото ще замени лева – най-рано 2022 г., по-реалистично през 2030 г.

Бтв

Ако следващата година България влезе в по този начин наречената " чакалня " на еврозоната - страната ни ще бъде първата от 14 години насам

Кога еврото ще размени българския лев? Най-рано това може да стане през 2022 година, а по-реалистичната прогноза е за 2030 година

До дни България би трябвало да подаде публична поръчка и да одобри надзора на Европейската централна банка. Снощи финансовите министри от еврозоната поддържаха желанието на страната ни да влезе по едно и също време в банковия съюз и в " чакалнята за еврото ".

Това може да стане в границите на към 1 година, само че при осъществяването на прецизни задължения от страна на България. Ако следващата година България влезе в по този начин наречената " чакалня " на еврозоната - страната ни ще бъде първата от 14 години насам.

19 от 28-те страни в европейския съюз към този момент са приели еврото. И до момента в който първите въвели единната валута оставаха в " чакалнята " към 2 години, то след рецесията обстановката е друга.

Последните въвели единната валута - Естония, Латвия и Литва чакаха в преддверието приблизително 10 години, до момента в който отговорят на условията и станат по-богати. 

Така на доктрина еврото може да смени лв. най-рано през 2022 година, по реалистичната прогноза обаче е за след десетилетие и то в случай че се усъвършенства виталният стандарт у нас.

 най-бедния регион на най-бедната европейска страна - възможната промяна на лв. с евро буди паника.

Не мога да си показва като пристигна един човек да изиска един самун и аз да му кажа един, че коства 1 евро. Такива цени не са действителни, просто не са вероятни ”, разяснява Цветанка Николова, притежател на магазин в село Брусен, Мездренско.

За да се избегне далавера шест месеца преди въвеждането на еврото на етикетите би трябвало да има две цени - в евро и в лв.. Така за един самун, който коства лев - цената да е към 50 цента, а нарушаванията да се глобяват. Дотогава обаче има към 10 години считат специалистите.

Икономистът Георги Ангелов изясни, че еврозоната си е взела поука и желае страните да се приготвят преди да влязат, с цел да няма такива проблеми, от които с право се оплакват хората в Италия и Гърция, а да са готови.

Пред България има и година в допълнение за инспекция от Европейската централна банка. И освен.

„ Ние ще продължим да следим България за правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност ”, акцентира Валдис Домбровскис, който е зам.-председател на Европейска комисия.

Така още в " чакалнята " преди еврото, България ще би трябвало да си " напише домашното ", а оттова и да се увеличи стандарта на живот.

„ Балтийските страни бяха небогати, колкото България преди 10-15 години, когато те влязоха в чакалнята. Днес те са по-богати от Гърция и почти настигнали Португалия ”, посочи икономистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР