bTV35-годишна жена оцеля по чудо след тежка катастрофаМайка на две

...
bTV35-годишна жена оцеля по чудо след тежка катастрофаМайка на две
Коментари Харесай

Извършиха уникална лицева операция в УМБАЛ „Св. Анна”

bTV

35-годишна жена оцеля по знамение след тежка злополука

Майка на две деца оцеля по знамение след тежък пътен случай край Костенец. Състоянието на дамата е било толкоз тежко, че в началото лекарите не са давали вяра за живот. Медиците в Пазарджик обаче избавят потърпевшата, а в столичната болница „ Света Анна ” е осъществена и реорганизация на част от лицето ѝ. 35-годишната Марияна пътувала с мъжа и с четиригодишното им дете за Пазарджик, когато изцяло ненадейно – дърво се стоварва върху колата.

„ Като се разсъниха, видях брачната половинка си до мен в тежко положение. Колите стопираха, хората се притекоха на помощ. Извикаха пожарна и кола за спешна помощ ”, описа брачният партньор на Марияна – Пламен. След тежкия удар дамата е откарана в незабавното поделение в Пазарджик. На първо четене контузиите ѝ са несъвместими с живота – тежко повредени са коремът, бъбреците, черният дроб и далакът.

„ След като са я извадили, се открива, че цялата ѝ глава – лицевият скелет, е напряко накълцан. Викат съветник за лицевия скелет – той просто се е тормозил сътрудника най-вероятно, при което той не може нищо друго да направи и се обаждат се персонално на мен. Казах, че аз там не мога да оперирам, тъй като нямам нужната инсталация. Затова споделих по неотложност да я преведат в окръжна болница или „ Св. Анна ” – град София. На идващия ден е оперирана, отворена е цялата рана и се открива, че целият междинен лицев етаж – костите, са просто раздробени на дребни части ”, описа Д-р Жельо Костадинов Димов, шеф на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология, УМБАЛ „ Св. Анна ”. Налага се носът и небцето на потърпевшата да бъдат построени отначало – задача, в която доктор Димов ползва всичките си познания: „ Цяла нощ не съм спал – мислех по какъв начин мога да го събера това нещо. Не съм виждал такова нещо. Аз имам 40 години трудов стаж, не съм виждал такова нещо – толкоз раздробено ”. Въпреки че към момента се намира в реанимация, лекарите дават прогноза, че откакто се възвърне, Марияна още веднъж ще може да води естествен живот. Пламен чака с боязън още веднъж да чуе гласа на жена си. Вече над две седмици той не е разговарял с нея, поради тежкото ѝ положение. Споделя, че първото нещо, което ще ѝ каже е: „ Че се веселя, че е жива ”. И през днешния ден той не може да си изясни какво тъкмо избави брачната половинка му: „ Бързо пристигна кола за спешна помощ, пожарната бързо пристигна, докторите бързо реагираха… шанс ”. Марияна има рожден ден през юли. Семейството се надява, че до тогава тя ще се е прибрала вкъщи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР