БТВ взе интервю на ресорния журналист на Продължаваме промяната“ в

...
БТВ взе интервю на ресорния журналист на Продължаваме промяната“ в
Коментари Харесай

Журналистът от „Ди Велт“: Имало е уговорка между Киев и София, знаели са крайната дестинация

БТВ взе изявление на отрасловия публицист на „ Продължаваме промяната “ в немската медия Филип Фолкман-Шлюке
„ Установих, че България е една от страните с огромно оръжейно произвеждане и в частност руски калибри, започнах да изследвам обстановката в България и се свързах с тогавашния министър-председател Кирил Петков. Но на първо място проучвах откъм украинска страна, тъй като до тогава украинското държавно управление не беше излизало с информация по тематиката. Изненадах се от това, което чух, и от готовността да приказва на украинския външен министър Димитро Колеба, който ми описа, че визитата му през април е било „ загадка задача “, на която е бил изпратен персонално от Зеленски, за да докара България до решението за поддръжка към Украйна. И си споделих, че този аспект наподобява забавен “.

Това пояснение по какъв начин е решил да написа за героизма на Кирил Петков и „ Продължаваме промяната “ при изпращането на оръжия за Украйна даде пред БТВ журналистът от „ Ди Велт “  Филип Фолкман-Шлюке.

Фолкман-Шлюке има диспропорционален с общите си материали брой публикации, възхваляващи „ смяната “ в България и персонално Кирил Петков. Той напоително отразява и митингите от лятото на 2020 година и първите политически стъпки на новоизлюпените тогава политици Петков и Василев.

В новата си публикация той дава думата на някогашния министър председател, който непосредствено се хвали по какъв начин с препродажба през медиатори заобикалял съдружните си сътрудници от Българска социалистическа партия и решението на Народното събрание да не се изпраща въоръжение на украинците.

Според Фолкман-Шлюке България е необикновен случай, тъй като „ от една страна може да предложи боеприпаси и руско съоръжение, а въпреки това има държавно управление, което не можеше да задвижи процеса “.

„ От една страна Кирил Петков, от моя позиция доста прозападно, проевропейски надъхан и от другата страна – социалистическата партия, която минимум исторически е обвързвана с Русия. Социалистическата партия ясно съобщи планове за преустановяване на обединението при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно изключително стичане на събитията, което не се наблюдаваше в други страни и в тази връзка мисля, че в последна сметка се стигна до морала от страна на Петков, откакто Украйна непосредствено е попитала за помощ “, споделя пред БТВ Филип Фолкман-Шлюке.

Кулеба му разказал, че точно през април Украйна е била в огромна потребност от боеприпаси.

„ Голяма част от германците намират това решение на българското държавното управление за самоуверено “, изяснява той.

Според журналистическите му следствия доставянето на оръжия постоянно е било косвено и Украйна също го удостоверява.

„ Всичко се е случвало посредством медиатори, през Румъния, Полша и Унгария. Това мога да го потвърдя сигурно. Тук особеното е, че е имало спогодба сред Киев и София. Българското държавно управление е експортирало доставките към тези страни не напразно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил премислен ход. Можем да го назовем условност или политически трик, само че е истина че този политически трик се случи тъкмо, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като верен инструмент на деяние “, продължава описа от позиция на Германия журналистът.

Той акцентира, че не разследвал кои са фирмите-доставчици, мислел че това може да бъде обект на следствие от страна на българските публицисти.

„ Когато като публицист разполагам от една страна с директна връзка с украинския външен министър и огромна част от украинското държавно управление, които удостоверяват тази политическа спогодба, а въпреки това имам някогашният министър председател на България, който е директно обвързван с тази спогодба, най-малкото, което имам в този миг, е цялостната картина на политическия развой. В моята история става въпрос за това да обявявам този политически развой, да покажа на читателите непознатото дотук “, изяснява Филип Фолкман-Шлюке подбора на тематиката и източниците си.

Като публицист употребявал правилото на двата източника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР