БТВ Правителството на Република Северна Македония оценява като неподходяща стъпката на

...
БТВ
Правителството на Република Северна Македония оценява като неподходяща стъпката на
Коментари Харесай

Скопие към София: Неуместно е да викате посланика ни заради ИФИМЕС

 БТВ " Правителството на Република Северна Македония прави оценка като несъответствуваща стъпката на бъде привикан на диалози изпълняващият длъжността дипломат на страната в София Владимир Кръстевски в българското министерство на външните работи за мнения, изразени от трета страна в разбор, който по никакъв метод не е обвързван с държавното управление, а е направен от Международния институт за близкоизточни и балкански проучвания (ИФИМЕС) от Любляна “. Това се споделя в официална позиция на управляващите в югозападната ни съседка, оповестена на държавния уеб страница.

" Наистина ИФИМЕС беше нает като прочут институт за консултантски услуги въз основа на разбор на политиката за превантивна дипломация и ограничения за създаване на доверието на районно и световно равнище, само че съглашението им с държавното управление на Република Северна Македония завърши през 2019 година От две години този институт няма ангажимент, обвързван с работата на държавното управление, нито правно обвързващи отговорности към държавното управление и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 година ИФИМЕС в никакъв случай не е взел участие в разбори, свързани с връзките сред Република Северна Македония и България ", се споделя в изказването.

" Очакваме и предизвикваме другарските дейности и връзките да бъдат засилени и от двете страни, с цел да можем да кажем по-скоро дружно с България, че " намерихме решение, в което няма губещи “ и да се оправим с провокациите на новото време ", приключва формалното известие от Скопие.

Докладът на ИФИМЕС, който излезе предходната седмица, стана причина за ново утежняване на връзките сред България и Северна Македония. В разбора на Международния институт за близкоизточни и балкански проучвания в Любляна написа, че българските управляващи показват недостоверни данни, че македонците имат български генезис, и упорстват, че Северна Македония би трябвало да излезе с публична декларация, че македонският език и еднаквост имат български корени.

От българското външно министерство обявиха, че въпросната организация разгласява поредност от публикации с очевидна цел да злепостави и урони престижа на България посредством погрешна, изопачена и манипулативно показана информация.

Дипломатическото ни ведомство уточни, че На уеб страницата на държавното управление на С. Македония е посочено, че словенската организация има контракт с изпълнителната власт в Скопие от 2017 до 2020 година, против което получавала 1000 евро месечно.

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония този понеделник ще бъде извикан, с цел да му бъдат поискани пояснения дали държавното управление в Скопие е обвързвано с клеветническата акция, водена против България от словенския Международен институт за близкоизточни и балкански проучвания.

Министерство на външните работи изрази изключителното си безпокойствие от изявленията, че някогашни или сегашни съветници на премиера на РСМ вземат участие в управлението на въпросния институт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР